Cipru „pariază“ pe cazinouri pentru a-şi pune pe picioare economia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Ciprului a declarat vineri că ţara lui, cu ajutorul unui plan internaţional, va deschide cazinouri şi va sprijini sectorul turismului pentru a-şi reporni economia.

Nicos Anastasiades a prezentat un prim lot de măsuri despre care a spus că sunt concepute pentru a stimula creşterea într-o economie ce este prevăzută să se contracte cu 13% până în 2015, informează „Associated Press“.                  

Anastasiades a inclus deschiderea de cazinouri printre promisiunile de campanie înainte de alegerea sa în luna februarie.               

El a spus cã Ciprul va plăti 21 de milioane de euro pentru a subvenţiona parţial salariile a 6.000 de persoane fără locuri de muncă, ce vor fi angajate în sectorul turismului. Mai mult, liderul va acorda facilităţi fiscale pentru angajarea de noi lucrători şi va înfiinţa parcuri de energie solară.                 

Tinerii vor primi în arendă pentru cultivare terenuri în proprietatea statului şi a bisericii, iar cei care au casele sau întreprinderile confiscate, fiind în imposibilitatea de a achita, au şanse să rămână acolo ca chiriaşi, a adăugat el.                

Ciprul a convenit luna trecută asupra unui pachet de salvare de 23 miliarde de euro cu partenerii săi din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional.               

Mica ţară, de mai puţin de 1 milion de locuitori, va trebui să contribuie cu 13 miliarde de euro din costul total al pachetului de salvare, în principal prin impunerea unor pierderi grele la depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro. A doua cea mai mare bancă a ţării, Laiki, va fi despărţită într-o bancă 'bunã' ce va fi asimilată celei mai mari Bank of Cyprus, şi o bancă 'rea', care va fi desfiinţată.          

Cele două bănci au pierdut miliarde din cauza obligaţiunilor de stat greceşti deţinute după restructurarea datoriei ţării respective.               

Potrivit firmei de audit PIMCO,  Bank of Cyprus va avea nevoie de 3,96 miliarde de euro şi Laiki de 3,83 miliarde de euro pentru a-şi reface rezervele de capital până în luna iunie 2015.                

Pe locul trei în topul celor mai mari bănci din Cipru, Hellenic, va avea nevoie de 333 milioane de euro, iar băncile cooperatiste vor avea nevoie de 589 milioane de euro.               

Cifrele sunt incluse într-un document pe care un oficial bancar l-a pus la dispoziţia Associated Press cu condiţia anonimatului, întrucât nevoile de recapitalizare pentru fiecare bancă individuală nu au fost făcute publice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite