Ciocniri într-o tabără de refugiaţi la Atena în timp ce poliţia intervenea pentru evacuarea ei. Forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene

0
0
Ciocniri între refugiaţii din tabăra Eeleonas din Atena şi forţele de ordine. Foto Michalis KARAGIANNIS / Eurokinissi / AFP
Ciocniri între refugiaţii din tabăra Eeleonas din Atena şi forţele de ordine. Foto Michalis KARAGIANNIS / Eurokinissi / AFP

În timp ce poliţia din Grecia intervenea pentru a evacua una din ultimele tabere de refugiaţi de la Atena, au izbucnit mai multe ciocniri joi, autorităţile reuşind în final să evacueze doar câteva zeci de persoane, au anunţat oficiali eleni, transmite AFP.

Tentativa de evacuare a celor în jur de 670 de migranţi din tabăra Eleonas a început în zori, când poliţia a înlăturat baricadele ridicate de ocupanţi, potrivit Agerpres. 

Între migranţi şi activişti care le susţin cauza şi, de partea cealaltă, poliţia antirevoltă s-au produs ciocniri, forţele de ordine recurgând la gaze lacrimogene pentru a-i respinge, potrivit filmărilor de la faţa locului.

„În colaborare cu municipalitatea Atenei, procedăm la închiderea taberei Eleonas, pe măsură ce modernizarea zonei avansează şi există locuri disponibile în alte structuri. Din nefericire, un mic număr de migranţi şi grupuri care îi susţin încearcă să dinamiteze această mişcare”, a explicat ministrul migraţiilor, Notis Mitarachi, pe Twitter.

Un responsabil din Ministerul Migraţiilor a dat asigurări că „toţi migranţii transferaţi au semnat o declaraţie de consimţământ” şi că evacuarea taberei se va termina până la sfârşitul anului.

Eleonas a fost prima tabără de refugiaţi deschisă în Grecia continentală, în august 2015, şi a fost vizitată de mai mulţi responsabili politici străini, printre care fostul preşedinte francez François Hollande şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Majoritatea refugiaţilor şi migranţilor găzduiţi în containere la Eleonas vor fi transferaţi la Schisto, cealaltă tabără care mai există în capitala Greciei.

Numărul de migranţi sosiţi pe insulele greceşti s-a redus considerabil în ultimii ani. Media şi asociaţii de caritate acuză guvernul conservator de la Atena că respinge ilegal migranţi, însă acesta dezminte.

 

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite