Cine sunt mercenarii ruşi trimişi în Crimeea pentru a ajuta la cucerirea regiunii de către Rusia

0
0

Preşedintele rus Vladimir Putin a acordat mai multe onoruri de stat şi medalii către un grup de peste 300 de ruşi care au fost mobilizaţi din ţara natală în Crimeea, unde au ajutat la cucerirea regiunii de rebelii proseparatişti. Puterea de la Kremlin nu a ţinut cont de trecutul mercenarilor, angajând bătăuşi, foşti puşcăriaşi, motociclişti înarmaţi pentru a zdrobi forţele ucrainene, potrivit cotidianului „Novaya Gazeta”.

În ultimele luni, Kremlinul a răsplătit prin medalii şi bani mai mult de 300 de ruşi angajaţi să sprijine forţele ruse şi separatiştii din Crimeea, asigurând anexarea peninsulei la Federaţia Rusă. Deşi pe site-ul preşedinţiei ruse a fost postat anunţul acordării distincţiilor, numele mercenarilor sunt ţinute secret.

Datorită eforturilor lui Serghei Kanev, jurnalist rus de investigaţie din cadrul ziarului „Novaya Gazeta” („Gazeta Nouă”), numele premiaţilor au început să iasă la suprafaţă unul câte unul. O bună parte dintre ei sunt patroni de trusturi media şi jurnalişti care au contribuit la răspândirea propagandei Kremlinului. Printre ei se mai numără huligani microbişti, motociclişti înarmaţi, ultranaţionalişti şi foşti puşcăriaşi, a descoperit Kanev.

„Noua Gazetă”, deţinută parţial de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, este cunoscută în Rusia pentru poziţia sa critică faţă de puterea centrală de la Moscova şi pentru reportajele critice la adresa guvernanţilor ruşi. Începând cu 2001, patru jurnalişti ai acestei publicaţii au fost omorâţi , printre care disidenta Anna Politkovskaya, care a documentat legăturile între grupările de crimă organizată şi Moscova.

Kanev l-a vizat pe Felix Cerniakovski, motociclist în cadrul grupării Lupii de Noapte, unde este cunoscut sub pseudonimul „Corbul Negru”. Despre el a mai existat rapoarte potrivit cărora a participat la violenţe fatale împotriva grupării rivale „Try Dorogi ” („Trei Drumuri”).

Jurnalistul rusa descoperit şi-un tânăr de 26 de ani care a ispăşit pedepse în închisoare pentru agresiune şi atac armat la o biserică ortodoxă, un director de 60 de ani al unei rezerve naturale acuzat de fraudă şi abuz la locul de muncă şi pe Viktor Keller, care a ispăşit o pedeapsă de patru ani în spatele gratiilor pentru furt. Totuşi el este astăzi preşedintele departamentului anticorupţie din cadrul Uniunii Veteranilor Rusia-Afgan, precizează Kanev.

Deşi o mare parte dintre ruşii care au fost răsplătiţi cu distincţii prezidenţiale au fost abordaţi de jurnalistul rus, în special prin intermediul reţelelor sociale, doar unul singur a răspuns pozitiv invitaţiei lui Kanev.

Oferind dezvăluiri în exclusivitate, veteranul rus a vorbit cu jurnalistul rus sub protecţia anonimatului. „Un prieten din gaşca noastră m-a sunat şi mi-a propus să merg într-o călătorie de afaceri în Crimeea, pentru a ne ajuta fraţii ruşi. Am fost aduşi în Crimeea cu un avion militar IL-76  - eram 50 de oameni. Am aterizat la un aeroport militar şi am fost duşi la un hostel cu un autobuz.”

„Un alt grup a sosit pe calea apei, pe la Sevastopol. Comandantul nostru era un bărbat pe nume Nikolai. Treaba noastră era să capturăm şi să blocăm clădiri din Simferopol, să ne sprijinim armata şi să reducem la tăcere disidenţii. Purtam tot timpul măşti şi pelerine, dar le dădeam jos în timpul demonstraţiilor. Mulţi dintre noi şi-au lăsat barba să crească, pentru a nu fi recunoscuţi”, a mai spus fostul luptător.

Kanev a subliniat că puterea de la Kremlin a ignorat trecutul penal al mercenarilor trimişi în Crimeea, fiind irelevant faţă de scopul ultim al puterii.

 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite