Cine este Sofia Sapega, iubita lui Roman Protasevici, jurnalistul disident răpit de Lukaşenko şi catalogat drept „terorist“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EHU
FOTO EHU

Sofia Spenga şi jurnalistul Roman Protasevici au fost reţinuţi duminică, de autorităţile din Belarus. Ei se aflau într-un avion care decola spre Vilnius, Lituania, când Belarus a trimis un avion militar şi a forţat aeronava civilă să schimbe direcţia şi să aterizeze în Minsk.

Roman Protasevici, care deţine statutul de refugiat în Lituania, este acuzat în Belarus de „organizarea unor tulburări în masă”. El riscă 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat în baza acestei acuzaţii. În plus, se află pe lista KGB-ului belarus cu „indivizi implicaţi în activităţi teroriste”. Opoziţia de la Minsk atrage atenţia că tânărul jurnalist ar putea fi condamnat la moarte, Belarus este singura ţară din Europa care aplică o astfel de pedeapsă.

În schimb, Sofia Sapega are cetăţenie rusă şi mergea spre Vilnius pentru a-şi susţine teza de masterat la Universitatea Europeană de Ştiinţe Umane, acolo unde studiază dreptul internaţional.

Avocatul ei, Alexander Filanovich, a declarat pentru BBC, conform Digi24, că tânăra de 23 de ani este reţinută într-un centru de detenţie preventivă din Minsk pentru o perioadă de 2 luni, ca „măsură preventivă”.

Ministerul rus de Externe a precizat într-o declaraţie că tânăra riscă acuzaţii penale.

Avocatul ei spune că a fost acuzată că a comis o „infracţiune”, dar nu a putut furniza mai multe detalii din cauza unui acord de confidenţialitate semnat cu autorităţile din Belarus.

Cercetările sunt făcute de Comitetul de anchetă din Belarus, o filială a serviciului de securitate al ţării. Filanovich a declarat că anchetatorii procesează informaţii pentru consulatul rus şi este posibil ca acestea să fie publicate în mass-media de stat din Rusia.

După arestarea celor doi, atât ea cât şi iubitul ei au fost constrânşi să facă dezvăluiri despre activităţile lor extremiste.


FOTO Captură video

Roman Protasevici si Sofia Sapega FOTO Captura video

Într-un video postat pe Youtube, Sofia Sapega a fost obligată să recunoască că este editor al unui cont social media, Black Book of Belarus, pe care au fost publicate informaţii personale despre poliţişti belaruşi, adică o infracţiune în fosta republică sovietică.

Anna Dudici, mama Sofiei, a declarat pentru Reuters că fiica ei este nevinovată şi că doar se afla în locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Într-un interviu acordat pentru BBC, femeia a dezvăluit că fiica ei a reuşit să îi trimită un mesaj, „mami”, pe WhatsApp înainte de a fi arestată.

„Mă tem pentru Sofia, mă tem pentru ce se va întâmpla cu ea”, a adăugat Anna Dudici. Întrebată ce crede despre ipoteza că fiica ei ar fi reţinută în scopul exercitării unor presiuni asupra lui Roman Protasevici, ea a răspuns: „Împărtăşesc această idee”.

Andrei Sapega, tatăl Sofiei, a declarat că este „foarte, foarte îngrijorat” de situaţia fiicei sale, mai ales după ce a aflat că a fost trimisă la centrul de detenţie de pe strada Okrestina, cunoscut pentru metodele de tortură folosite acolo.

Universitatea la care ea învaţă a cerut „respectarea drepturilor şi libertăţilor” garantate de constituţia Belaruslui, conform unui comunicat de presă.

Atât mama fetei, cât şi câţiva dintre colegii ei de clasă au confirmat că Sofia se afla în Vilnius în august 2020 şi că nu a participat la protestele împotriva preşedintelui Alexander Lukashenko de la Minsk.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko susţine că a acţionat „în mod legal” deturnând un avion civil la Minsk, în urma unei alerte cu bombă, şi respinge acuzaţia potrivit căreia a deturnat zborul cu scopul de a aresta un opozant, relatează AFP.

Pe jurnalistul din opoziţie Roman Protasevici, arestat în urma deturnării zborului Ryanair pe ruta Atena-Vilnius, Lukaşenko l-a catalogat drept un „terorist”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite