Cine este Rustem Umerov, negociatorul de origine tătară propus la șefia Ministerului ucrainean al Apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rustem Umerov, propus de Volodimir Zelenski în postul de ministru al Apărării, este un membru de vază al comunității tătare din Ucraina care și-a reprezentat țara în negocieri sensibile cu Rusia.

Rustem Umerov FOTO EPA EFE jpg

Umerov s-a născut pe 19 aprilie 1982 la Samarkand, în Uzbekistan, unde familia sa fusese deportată spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, din ordinul lui Stalin. După patru decenii în exil, familia Umerov, originară din Alușta, s-a întors în Peninsula Crimeea la câțiva ani după nașterea lui Rustem.

Musulman practicant, Rustem Umerov și-a început cariera profesională în sectorul telecomunicațiilor, în 2004. Potrivit unei declarații de interese publicată în februarie 2022 de Consiliul European, Umerov este acționar și director executiv al companiei ucrainene ASTEM Technologies. Este vorba de o societate de investiții în tehnologii fondată de Umerov în 2013.

În paralel cu afacerile în tehnologii, Umerov a activat plan politic, inițial în calitate de consilier al liderului istoric al tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, apoi, din 2019, ca deputat în Rada Supremă. A fost, până în 2022, copreședinte al Platformei Crimeea, care coordonează eforturile diplomatice internaționale ale Ucrainei pentru a-și promova cauza asupra acestei peninsule de la Marea Neagră anexată de Rusia în martie 2014. În total, 46 de state participă la această inițaitivă lansată de Volodimir Zelenski în vara anului 2021.

Un negociator poliglot

Atât după anexarea Crimeei, cât și după lansarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, Rustem Umerov a participat la mai multe negocieri discrete cu Moscova, mai ales privind schimburi de prizonieri și evacuări de civili.

În plus, a făcut parte din delegația ucraineană care a negociat cu Moscova prin intermediul Turciei și ONU acordul cerealier din Marea Neagră. Între timp, acest acord a fost denunțat de Vladimir Putin.

În septembrie 2022, Umerov a fost numit la conducerea Fondului Proprietății de Stat. Este un post de prim plan într-o țară în care procesul de privatizare este afectat de corupție.

Mizele nominalizării lui Umerov

Nominalizarea lui Umerov în postul de ministru al Apărării ar putea însemna pentru Zelenski obținerea aderării fără nicio rezervă a comunității tătare la cauza Kievului în privința Crimeei. Tătarii, care reprezintă 10-15 la sută din populația Crimeei, au boicotat așa-zisul referendum prin care Rusia își legitimizează anexarea peninsula și au contestat mereu acest act ilegal. În același timp, nominalizarea lui Umerov îi permite lui Zelenski să-și consolideze angajamentul în privința recuperării peninsulei.

Competențele de negociator dobândite de Umerov ar putea fi foarte utile pentru a obține noi ajutoare de la occidentale. Umerov este poliloglot, vorbind, în afară de tătară, ucraineană, rusă, turcă și engleză.

Pe plan intern, această nomanilizare este interpretată ca un semn de deschidere din partea lui Zelenski. Ori, până la începutul războiului, Rustem Umerov a făcut parte din partidul de opoziție Holos. Cu toată că este pro-european și pledează pentru o nouă clasă politică, Holos nu s-a aliat cu Zelenski după alegerile legislative din 2019.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite