Celebru gangster din Olanda, condamnat la închisoare pe viaţă pentru cinci crime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Willem Holleeder FOTO EPA-EFE
Willem Holleeder FOTO EPA-EFE

Celebrul gangster din Olanda Willem Holleeder a fost condamnat joi la închisoare pe viaţă, pentru că a ordonat „lichidarea“ a cinci persoane, inclusiv a complicelui său în răpirea baronului berii Freddy Heineken, în anii '80, relatează AFP.

Viaţa lui Willem Holleeder, în vârstă de 61 de ani, era ”dominată de lăcomie, sete de putere şi violenţă”, a declarat judecătorul de la tribunalul din Amsterdam în care acesta a compărut.

Willem Holleeder, supranumit ”Nasul”, din cauza mărimii nasului său, a organizat în 1983 răpirea lui Freddy Heineken, nepotul fondatorului celebrei mărci de bere olandeze şi a şoferului acestuia.

Povestea acestei răpiri, care a zdruncinat ţara, a fost adaptată la cinema, mai întâi în Olanda, iar apoi în Statele Unite, în 2015 ("Kidnapping Mr. Heineken"), cu Anthony Hopkins pe afiş.

Răpirea lui Heineken este saga criminală celebră în Olanda.

Baronul berii şi şoferul său au fost eliberaţi, până la urmă, în schimbul plăţii unei răscumpărări în valoare de 35 de milioane de guldeni (15,8 milioane de euro). Cea mai mare parte a acestei sume nu a fost găsită niciodată.

Arestat ulterior de poliţie în legătură cu crime şi extorcare de fonduri, ”Nasul” a devenit o mică celebritate pe când se afla în libertate, ţinând cu regularitate prima pagină în presa olandeză, prin interviuri în emisiuni de televiziune. El poza cu regularitate în selfieuri pe terase la Amsterdam, iar un timbru cu efigia sa a fost tipărit în 2007.

Imaginea sa publică îi ascundea viaţa de criminal. El elimina fără milă pe oricine îi ameninţa poziţia de cap al mafiei locale, amintind de filme hollywoodiene ca ”Naşul”.

A comandat uciderea susorilor sale

Willem Holleeder a ordonat, astfel, asasinarea prietenului său Cor van Hout, complicele său în răpirea lui Heineken şi tatăl copiilor surorii sale Sonja. Cor van Hout a fost împuşcat în faţa unui restaurant, la Amsterdam, în 2003.

Încarcerat din 2014, Willem Holleeder este acuzat, de asemenea, de faptul că a comandat celulei sale o tentativă de asasinare a surorilor sale şi unui jurnalist care au depus mărturie împotriva sa.

Sora sa Astrid a scris o carte de succes, intitulată "Judas", în care prezintă comportamentul tot mai brutal al fratelui său.

”Drumul a fost infernal, dar l-am făcut pentru asta”, a declarat ea pentru cotidianul olandez De Telegraaf după anunţarea hotărârii judecătoreşti.

”Fratele meu şi avocaţii săi ne-au prezentat ca pe nişte mincinoase şi fanteziste, însă judecătorii au distrus această apărare”, a declarat Astrid Holleeder.

”Fratele meu a pus să fie omorât Cor. Noi am făcut cu toţii asta pentru Cor”, a adăugat sora sa Sonja.

În total, Willem Holleeder a fost găsit vinovat de faptul că a ordonat cinci crime şi că a fost implicat într-o omucidere involuntară.

Potrivit judecătorului, Willem Holleeder - care urmează să facă apel - ”avea o atitudine fără scrupule faţă de viaţă şi moarte”.

”Violenţa sa le-a determinat pe rudele sale să nu aibă curajul să depună mărturie decât după ce nu au văzut altă ieşire”, a adăugat el.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite