Cele 35 de moschei din Koln, Germania, vor putea transmite vinerea chemarea la rugăciune prin difuzoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moscheea centrală din Köln Foto: EPA
Moscheea centrală din Köln Foto: EPA

Toate cele 35 de moschei din Koln, inclusiv cea mai mare moschee din Germania, vor avea dreptul să transmită în după-amiezile de vineri în difuzoare chemarea la rugăciune, în urma unui acord între oraşul Koln şi comunitatea musulmană pentru relaxarea restricţiilor, a anunţat luni municipalitatea.

Toate cele 35 de moschei din Koln vor avea de acum permisiunea să transmită chemarea la rugăciune timp de până la cinci minute în după-amiezile de vineri, între prânz şi ora 15:00, în cadrul unei iniţiative de doi ani. Aceasta include Moscheea Centrală din Koln, care s-a deschis în 2018 după ce a devenit o ţintă a sentimentului anti-musulman al partidelor de extremă-dreapta, în special în urma unui aflux de solicitanţi de azil din 2015-2016, conform Reuters.

"Permiterea apelului muezinului este pentru mine un semn de respect", a scris pe Twitter primarul din Koln, Henriette Reker. 

„Apelul la rugăciune se va adăuga clopotelor Catedralei din Koln, cea mai mare biserică gotică din nordul Europei, ca sunete ce vor fi auzite de persoanele care ajung în principala gară feroviară din oraş, a spus ea. 

"Asta arată că diversitatea este apreciată şi trăită în Koln", a precizat primarul.

În timpul controverselor legate de construcţia marii moschei, susţinătorii au dat asigurări că aceasta nu va transmite în mod obişnuit chemarea la rugăciune sau azan, care se aude de cinci ori pe zi în ţările musulmane.

Municipalitatea a precizat că moscheile care vor să transmită chemarea la rugăciune în după-amiezile de vineri vor trebui să respecte limitele volumului din difuzoare şi să notifice vecinii în prealabil.

Aproximativ 4,5 milioane de musulmani trăiesc în Germania, fiind cel mai numeros grup religios minoritar.

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite