Cel puțin 20 de morți la Kiev, după un atac cu rachete al rușilor. Cel mai mare spital de copii a fost bombardat VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puțin 20 de oameni au fost uciși și alți 50 răniți într-un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei în dimineața zilei de 8 iulie. Bombardamentele rușilor au lovit și un spital de pediatrie din Kiev.

Atac la Kiew FOTO: X
Atac la Kiew FOTO: X

Rusia a lansat luni rachete asupra Kievului și a altor orașe ucrainene într-un atac rar în timpul zilei, ucigând cel puțin 20 de persoane în întreaga țară și lovind un spital important pentru copii, au declarat oficialii, potrivit reuters.com.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse au lansat peste 40 de rachete care au vizat diferite orașe și au afectat infrastructura, clădirile comerciale și rezidențiale din diferite orașe ucrainene.

Autoritățile orașului Kiev au declarat că șapte persoane au fost ucise și cel puțin 25 au fost rănite în atacul asupra capitalei. În orașul natal al lui Zelenski, 10 persoane au fost ucise și 31 au fost rănite, a declarat primarul Oleksandr Vilkul.

Alte trei persoane au murit în Pokrovsk, în estul Ucrainei, când rachetele au lovit o instalație industrială, a declarat guvernatorul regiunii Donestk.

"Toate serviciile sunt implicate pentru a salva cât mai mulți oameni posibil", a declarat Zelenski pe aplicația de mesagerie Telegram. "Și întreaga lume ar trebui să își folosească toată determinarea pentru a pune în sfârșit capăt atacurilor rusești".

Primarul Kievului, Vitali Klitsciko, a declarat că atacul asupra capitalei a fost unul dintre cele mai puternice de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022.

El a declarat că principalul spital pentru copii din oraș a fost avariat în timpul atacului. Ferestrele au fost sparte și panourile smulse. Părinți cu copii în brațe au ieșit în stradă, amețiți și plângând.

Președintele Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită neanunțată la Varșovia, a declarat că „întreaga lume trebuie să-și folosească toată hotărârea pentru a pune capăt în cele din urmă loviturilor rusești”.

Exploziile au răsunat în Kiev în jurul orei locale 10:30, iar administrația militară a orașului le-a cerut oamenilor să rămână în adăposturi: „Alerta aeriană continuă! Acțiuni de apărare aeriană în capitală. Rămâneți în adăposturi până când alarma de raid aerian se oprește!”.

Șeful de cabinet al lui Zelenski, Andri Iermak, a transmis pe rețeaua Telegram că bombardarea Ucrainei a venit într-un moment al zilei în care sunt cei mai mulți oameni pe străzi.

Atacurile din timpul zilei asupra orașelor au fost rare, chiar dacă Rusia și-a intensificat bombardamentele aeriene asupra centrelor populate ucrainene și a infrastructurii în ultimele luni.

Moscova a negat că a vizat civili în războiul declanșat pe 22 februarie 2022, în ciuda dovezilor că locuințe civile, școli și spitale au fost lovite direct de rachete sau drone rusești.

De asemenea, forțele ucrainene au raportat doborârea a cel puțin trei rachete de croazieră peste noapte.

Comandantul forțelor aeriene, generalul Mikola Oleșciuk, a declarat pe Telegram că rachetele au vizat regiunile nord-vestice și centrale din Jitomir și Cerkasî.

În nord-estul Ucrainei, primarul Harkovului, Igor Terehov, a spus că două femei au fost spitalizate pentru răni după ce bombardamentele rusești au lovit trei clădiri rezidențiale.

Guvernatorul Harkovului afirmă că cinci oameni au fost uciși după explozia, în regiune, a unei mine.

Atacul major asupra Ucrainei a avut loc în timp ce premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping pentru a discuta despre un potențial acord de pace în Ucraina, făcând o vizită neașteptată la Beijing.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite