Cehia vrea să excludă studenţii ruşi din învăţământul politehnic, ca parte a sancţiunilor împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Educaţiei FOTO Shutterstock
Ministerul Educaţiei FOTO Shutterstock

Cehia vrea să excludă studenţii ruşi din învăţământul politehnic. Cei afectaţi vor fi admişi în continuare dacă se distanţează în scris de războiul din Ucraina.

Mai multe sute de studenţi ruşi în Cehia, înscrişi la una din facultăţile Politehnicii trebuie să-şi întrerupă studiul sau să aleagă o altă specializare. Aceasta este decizia Ministerului Învăţământului de la Praga, care face referire la sancţiunile instituite de UE ca reacţie la agresiunea rusă împotriva Ucrainei, scrie Deutsche Welle.

Într-un document oficial, viceministra cehă a Educaţiei, Radka Wildová, le comunică următoarele universităţilor din ţară: „Aceste sancţiuni se bazează pe ordonanţe nemijlocit în vigoare ale Consiliului UE, care interzic punerea la dispoziţie a ajutorului tehnic pentru persoane juridice şi fizice şi instituţii din ţările enumerate. Potrivit unei luări de poziţie a Comisiei Europene poate fi considerat ajutor tehnic şi punerea la dispoziţie a învăţământului superior şi sprijinirea cercetării ştiinţifice aplicate.”

Totuşi, universităţile din Republica Cehă deţin o largă autonomie academică şi de aceea guvernul nu poate decât să recomande de la ce cursuri sau conţinuturi să fie excluşi studenţii ruşi. Potrivit portalului de ştiri Aktuálně.cz, Wildová a avertizat universităţile că riscă „pierderea credibilităţii lor la nivel internaţional” dacă nu respectă sancţiunile. 

Una din universităţile cele mai afectate de această decizie este Universitatea Tehnică Cehă (CTU) din Praga. Acolo sunt înmatriculaţi aproximativ 17.000 de studenţi, dintre care aproape 800 vin din Rusia. „Încercăm să găsim o cale pentru a îndeplini condiţiile sancţiunilor, oferind totodată studenţilor din Rusia posibilitatea de a-şi continua studiile. În orice caz vrem să împiedicăm ca studenţii să se vadă siliţi să se întoarcă în Rusia din pricina sancţiunilor”, a declarat pentru DW cancelara Politehnicii pragheze, Lucie Orgoníková. 

„Printre specializările afectate de sancţiuni se numără de exemplu cibernetica şi aeronautica. Studenţilor ruşi de la aceste facultăţi Universitatea le oferă posibilitatea să se distanţeze de războiul Rusiei în Ucraina printr-o scrisoare adresată Rectoratului. Prin aceste scrisori ei pot cere o aprobare extraordinară pentru a-şi continua studiile. "Dar aceasta nu este o condiţie pentru a obţine aprobarea extraordinară, ci doar una din opţiuni”, a precizat cancelara Orgoníková.

Unii studenţi critică decizia autorităţilor cehe. „Îmi este neplăcut faptul că sunt discriminat doar din pricina paşaportului pe care-l deţin”, a declarat pentru DW un student rus al CTU, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. „Dar să ştiţi că eu sunt îmotriva războiului din Ucraina”, a completat el. 

Alţii vor să ceară o aprobare extraordinară pentru a continua să studieze în disciplinele afectate de sancţiuni. Unul din ei este Nikita Iryupin, care tocmai şi-a susţinut examenele de bachelor în tehnologie soft şi vrea să-şi continue studiile. „Voi scrie scrisoarea. Dar am avantajul că mă aflu aici împreună cu familia mea", aexplicat el pentru DW. El a adăugat că oricum a protestat deja public împotriva invaziei ruse în Ucraina. S-a numărat între organizatorii unei ample demonstraţii împotriva războiului a minorităţii ruse din Cehia, la care mai multe mii de oameni s-au adunat în centrul Pragăi. „Probabil că mă aflu deja pe lista trădătorilor, întocmită de guvernul Rusiei”, a afirmat el. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite