Cehia afirmă că 20 de țări vor cumpăra din afara Europei 500.000 de obuze

0
Publicat:

Prim-ministrul ceh Petr Fiala a declarat că 20 de țări și-au asumat să cumpere o jumătate de million de obuze pentru Ucraina din afara Europei, scrie AFP, notează AGERPRES.

Ucraina FOTO: Shutterstock
Ucraina FOTO: Shutterstock

Republica Cehă a inițiat o operațiune internațională de strângere de fonduri care vizează achiziționarea de muniție pentru sprijinirea armatei ucrainene, care duce lipsă de muniție în războiul împotriva Rusiei.

Ţările UE s-au angajat să aprovizioneze Ucraina cu un milion de obuze până la sfârşitul lunii martie, dar, din cauza lipsei unor capacităţi de producţie suficiente, nu au fost în măsură să le livreze.

Cehia a oferit însă asigurări că a identificat stocuri importante de obuze, pentru un total de aproximativ 800.000 de bucăţi, disponibile pentru cumpărare din afara continentului european. „Sunt bucuros că în prezent aproximativ douăzeci de ţări s-au alăturat iniţiativei noastre, din Canada până în Polonia, inclusiv Germania şi Olanda”, a declarat Petr Fiala în cursul unei vizite la Washington.

„Mulţumită lor, suntem capabili să furnizăm 500.000 de obuze. Cred că vor urma şi alte livrări”, a adăugat acesta.

Premierul ceh indicase anterior că primele livrări ar putea avea loc în iunie.

Printre ţările participante la această iniţiativă se numără şi statele baltice, Belgia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia, Portugalia şi Slovenia, a informat presa cehă.

Potrivit şefului guvernului de la Praga, nu există niciun motiv pentru care ţările donatoare să nu poată „furniza suplimentar un milion de obuze în următoarele douăsprezece luni”. Potrivit Financial Times, achiziţia acestor 800.000 de obuze ar costa 1,5 miliarde de dolari. Dar Tomas Kopecny, comisarul ceh pentru reconstrucţia Ucrainei, a estimat marţi la radioul ceh că ar putea costa de două ori mai mult. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite