Cehia va achiziționa 24 de avioane de luptă F-35: „Nu este timp pentru alte soluţii provizorii”

0
Publicat:

Cehia va achiziţiona 24 de avioane de luptă americane F-35, a anunţat miercuri premierul Petr Fiala, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Avion de luptă F-35. FOTO EPA EFE
Avion de luptă F-35. FOTO EPA EFE

„Primele F-35 vor fi gata în 2029, iar piloţii noştri vor începe atunci antrenamentele în Statele Unite", a declarat prim-ministrul ceh.

F-35 vor ajunge în Cehia începând cu 2031, iar armata cehă va avea toate cele 24 de avioane până în 2035, a mai spus premierul.

Potrivit ministrul apărării, Jana Cernochova, preţul total al tranzacţiei se ridică la 150 de miliarde de coroane (6,5 miliarde de dolari).

„Vom plăti circa 106 miliarde de coroane pentru avioane, muniţii, simulatoare, antrenament şi alte elemente până în 2034", a declarat Cernochova pentru presă.

„Consolidăm legăturile cu aliaţii NATO”

Diferența va fi alocată mai ales pentru achiziţionarea de combustibil, iar aceşti bani vor rămâne astfel la bugetul de stat ceh, a adăugat ea.

Armata cehă foloseşte în prezent avioane de luptă Gripen de fabricaţie suedeză, al căror contact de închiriere va expira în 2027.

„Nu este timp pentru alte soluţii provizorii", a mai spus ministrul Cernochova.

Finanţarea este asigurată după decizia guvernului de a aloca pentru apărare 2% din bugetul de stat, în conformitate cu angajamentul faţă de NATO, a explicat șeful guvernului ceh.

„Este important să ne consolidăm legăturile cu aliaţii NATO. Cu acest demers, le spunem că luăm în serios apărarea ţării noastre şi că pot conta pe noi", a adăugat el

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite