Ce se va întâmpla cu profesorii ruși arestați în teritoriile eliberate de armata ucraineană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii ruși arestați în teritoriile eliberate în Ucraina vor fi judecați pentru încălcarea legilor și obiceiurilor războiului. Colaboratorii locali ai regimului Putin vor fi de asemenea trași la răspundere, potrivit unui anunț făcut de un ministru ucrainean.

Irina Vereșciuk FOTO Arhivă
Irina Vereșciuk FOTO Arhivă

Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat în ultimele două săptămâni peste 3.500 de kilometri pătrați de teritorii din regiunile Harkov și Herson. Pe fondul contraofensivei, mai mulți soldați ruși au devenit prizonieri de război. În plus, în afară de invadatori, forțele ucrainene rețin și colaboratorii lor, scrie „Zerkalo Nedeli”.

Una dintre întrebări este legată de soarta profesorilor ruși aduși de regimul Putin în teritoriile ocupate în Ucraina pentru a „ajusta” procesul educațional la programul de învățământ din Rusia.

Întrebată pe această temă, Irina Vereșciuk, ministrul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar, a declarat că profesorii ruși arestați în zonele eliberate vor fi judecați pentru „încălcarea legilor și obieceiurilor războiului”, în conformitate cu Articolul 438 al Codului Penal al Ucrainei.

„Au comis o infracțiune împotriva statului nostru. I-am avertizat în mod repetat pe cetățenii ruși care au acceptat să vină în teritoriul ucrainean pentru a desfășura activități interzise de lege. Severitatea pedepsei va fi stabilită de instanță. Nimeni nu îi va considera prizonieri de război, pentru că nu sunt combatanți. Convențiile de la Geneva nu prevăd schimbul de non-prizonieri de război”, a spus Vereșciuk.

Potrivit Articolului 438 din Codul Penal al Ucrainei, profesorii ruși riscă de la 8 până la 12 ani de închisoare.

Totodată, profesorii locali care au acceptat să colaboreze cu Moscova riscă de asemenea să fie trași la răspundere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite