Forța convențională a Rusiei destinată să contracareze NATO, „grav degradată” de contraofensiva ucraineană

0
Publicat:

Ministerul britanic al Apărării afirmă că Rusia ar putea avea nevoie de ani de zile pentru a reconstrui una dintre cele mai prestigioase unități de tancuri ale sale, după retragerea din regiunea Harkov.

Echipament militar abandonat de ruși în Harkov FOTO AFP
Echipament militar abandonat de ruși în Harkov FOTO AFP

Elementele forțelor rusești retrase din regiunea Harkov în cursul săptămânii trecute făceau parte din Armata 1 Tancuri de Gardă, care sunt subordonate Districtului Militar de Vest. Era printre cele mai prestigioase armate ale Rusiei, alocată pentru apărarea Moscovei și destinată să conducă contraatacuri în cazul unui război cu NATO. Forța convențională a Rusiei destinată să contracareze NATO este grav slăbită. Probabil că va fi nevoie de ani de zile pentru ca Rusia să reconstruiască această capacitate”, se arată în analiza militarilor britanici.

Uuniatea de elită a suferit pierderi grele în faza inițială a invaziei și nu a fost complet reconstituită înainte de contraofensiva ucraineană din Harkov. Fusese printre cele mai prestigioase armate ale Rusiei, alocată pentru apărarea Moscovei și destinată să conducă contraatacuri în cazul unui război cu NATO.

Armata 1-a de tancuri, înființată la 30 ianuarie 1943, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De-a lungul anilor, la comanda acesteia s-au aflat 23 de generali.

Ultimul dintre generalii ruși care a comandat această unitate de elită a fost generalul-locotenent Serghei Aleksandrovici Kisel, demis zilele trecute la ordinul dictatorului Vladimir Putin. Kisel se afla la conducerea unității de elită de tanchiști din 2018. Putin l-a destituit cu două zile înainte de a împlini 51 de ani, după ce Armata 1-a de tancuri a încetat, practic, să mai existe. Luptătorii ucraineni au distrus-o în vreme ce încerca să captureze orașele Harkov și Sumî.

Statul Major General al Ucrainei: Comandamentul rus oprește trimiterea de noi unități în război

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că Comandamentul militar rus a suspendat trimiterea de noi unități, deja formate, în războiul din Ucraina, relatează Ukrinform.

Comandamentul militar al Federației Ruse suspendă trimiterea de unități noi, deja formate, pe teritoriul Ucrainei. Situația actuală din teatrul de operațiuni și neîncrederea în comandamentul superior au forțat un număr mare de voluntari să refuze categoric perspectiva de a servi în condiții de luptă”, se arată în raport.

Potrivit Statului Major General, situația este afectată de informațiile privind numărul real al celor uciși în luptă, în timp ce pierderile din partea companiilor militare private și a celor mobilizați din teritoriile ocupate temporar nu sunt luate în considerare.

Situația se înrăutățește din cauza atitudinii generale față de propriii răniți. În special, în spitalele rusești, diagnosticele și natura rănilor de luptă sunt în mod deliberat simplificate și nu se acordă timp pentru reabilitare, pentru a readuce rapid militarii în zona de luptă”, a mai declarat Statul Major General.

Între 24 februarie și 12 septembrie, forțele ucrainene spun că au ucis aproximativ 52.950 de soldați ruși.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite