Casa Albă, clarificări despre „Apocalipsa nucleară“ despre care a vorbit Biden

0
Publicat:

''Nu avem motive să ne ajustăm propria postură nucleară strategică, mai ales că nu avem indicii că Rusia se pregăteşte să folosească în mod iminent arme nucleare'', a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a preşedintelui american Joe Biden, relatează AFP.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Foto: AFP
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Foto: AFP

Această clarificare a purtătoarei de cuvânt Karine Jean-Pierre survine după afirmaţiile lui Joe Biden care au atras mai devreme în mod particular atenţia. Liderul de la Casa Albă a afirmat că omenirea se află pentru prima dată de la sfârşitul războiului rece în faţa riscului unui ''Armaghedon'' nuclear, adică apocalipsa nucleară, amintind de situaţia din timpul Crizei Rachetelor din Cuba în anul 1962.

Biden a menţionat de asemenea că omologul său rus Vladimir Putin ''nu glumeşte'' prin ameninţarea că ar putea recurge la arme nucleare.Întrebată dacă acest ton destul de alarmist are la bază informaţii obţinute de SUA, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a răspuns ''nu'', declaraţie făcută presei la bordul avionului care-l ducea pe Joe Biden într-o deplasare la nord-vest de Washington.

În discursul său din 21 septembrie în care a anunţat mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele care iau parte la agresiunea contra Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Occidentul (referindu-se mai ales la SUA) că, pe lângă faptul că susţine militar şi financiar Kievul, i-a impus acestuia din urmă să nu mai negocieze cu Moscova şi că urmăreşte ''să slăbească, să divizeze şi să distrugă Rusia''.

''În politica sa agresivă anti-rusească, Occidentul a depăşit orice limită. Cei care încearcă să ne şantajeze cu armele nucleare trebuie să ştie că vântul se poate schimba în direcţia lor'', a adăugat preşedintele rus.''Vom folosi cu siguranţă toate mijloacele la dispoziţia noastră pentru a proteja Rusia şi poporul nostru'', a promis el, făcând aluzie la armele nucleare, insistând că acesta ''nu este o cacealma''.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite