Capitala culturală europeană de care nu ai auzit până acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine aeriană asupra orașului Lvov FOTO: lvivbest.com
Imagine aeriană asupra orașului Lvov FOTO: lvivbest.com

Orașul ucrainean Lvov, aflat de-a lungul timpului sub dominația Imperiul Polonez, Habsburgic, Rusiei Sovietice și Germaniei Naziste este capitala culturală a Europei de care prea puțini au auzit.

Străbătut de drumuri pietruite și cu o arhitectură ce îmbină influențe din Renaștere, Baroc și Art Deco, cu micile cafenele și ciocolatierele tradiționale, Lvov are aspectul, mirosul și savoarea oricărui mare oraș european. Deși, prin aspectul său occidental și-a câștigat numele de „Micul Paris” al Ucrainei, orașul se bucură de puțină cunoaștere și puțini vizitatori, comparativ cu celelalte orașe de top ale Europei.

Situat la aproximativ 350 de kilometri de granița cu  România, Lvov reprezenta un punct de intersecție a principalelor drumuri comerciale, fapt care îi conferea bunăstarea materială necesară întreținerii „frumuseții”.

harta lvov

„Trebuie să fii bogat și faimos ca să te afli aici”, a declarat  istoricul local, Iaroslav Hrițac pentru CNN News.

În timpul Renașterii, orașul își putea permite cei mai buni arhitecți din Italia pentru că fiecare negustor care trecea pe aici era forțat să rămână și să-și vândă bunurile în cel mult două săptămâni.

„Colectarea taxelor de la negustorii străini era o mișcare foarte inteligentă, care păstra averea în oraș, iar aceasta s-a transformat treptat în bogăție arhitecturală”, relatatează Hrițac.


Din păcate doar clădirile au rezistat istoriei sângeroase a Lvovului, nu și prosperitatea acestuia. Orașul a suferit imixtiuni culturale, etnice și politice diverse, polonezii, habsburgii, rușii și naziștii impunându-și autoritatea politică și economică asupra acestuia de-a lungul secolelor. Apoi, timp de 50 de ani, acesta a fost efectiv înghițit de Uniunea Sovietică și a fost condamnat, după părerea lui Hrițac, la obscuritate culturală și politică.

Însă toate aceste lucruri au început să se schimbe destul de rapid. Potrivit unui studiu făcut de Școala de afaceri hoteliere de la Lausanne,  Lvov a înregisrat o creștere bruscă cu 40% în turism la începutul anilor 2010. Aceasta a fost cea mai mare creștere economică din Europa la vremea respectivă.

De asemenea, luna trecută „porțile prosperității” s-au deschis și mai larg pentru Lvov, care  a găzduit Campionatul European de fotbal.

Cum s-au întâmplat, totuși,  toate acestea?

După dezintegrarea URSS s-au profilat noi idei de afaceri, menite să readucă prosperitatea și bunăstarea vechiului Lvov.

La mijlocul anilor '90 Iaroslav Rușchișin a început să producă haine pentru femei, plătind muncitorii cu patru dolari pe lună. În ziua de azi veniturile angajaților, deși modeste, au crescut la 250 de dolari pe lună. Cu nouă fabrici în vestul Ucrainei, compania sa, Trotola, este acum un producător și exportator major pentru cunoscutele branduri europene.

„Sunt mândru pentru că Japonia, după al Doilea Război Mondial, a început, de asemeena, cu producția de haine. Și unde este Japonia acum?”, se întreabă acesta.

Paralele între ascensiunea Lvovului și Japonia nu se termină aici. Plimbându-vă pe vechile străzi ale Lvovului nu veți ghici niciodată că acesta reprezintă acum un centru în plină ascensiune pentru industria IT, relatează CNN News.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite