Cameron ameninţă cu o nouă cură de austeritate după ce flotile se înfruntă pe Tamisa pe tema unui Brexit

0
0

O flotilă de pescari a navigat pe Tamisa miercuri, cu opt zile înainte de referendumul pe tema rămânerii sau nu în Uniunea Europeană (UE) a Marii Britanii - în semn de susţinere a unui Brexit, iar alte ambarcaţiuni au înfruntat-o, însă şansele de reuşită ale taberei "Leave" l-au determinat pe premierul David Cameron să ameninţe cu o nouă cură de austeritate, relatează AFP.

Flotila, de aproximativ 30 de traulere, a ajuns la ora locală 9.00 (12.00, ora României) la Londra, unde i s-a alăturat Nigel Farage, liderul partidului eurofob şi antimigraţie Ukip.

Iniţiativa viza să denunţe dificultăţile cu care se confruntă pescarii britanici, pe care le pun pe seama cotelor impuse de la Bruxelles. "Singura soluţie este Brexitul", se putea citi pe pancarte.

"Vreau ca oamenii să-şi dea seama că acest referendum opune oameni obişnuiţi establishmentului", a proclamat Farage, în timp ce contramanifestanţi pledau cauza UE, pe alte ambarcaţiuni.

Pe una dintre ele, muzicianul irlandez Bob Geldof l-a taxat pe Farage drept "escroc" şi l-a acuzat de la microfonul unei puternice instalaţii de sonorizare că a participat doar la "una dintre cele 43 de reuniuni ale Comisiei pentru Pescuit din Parlamentul European (PE)".

Susţinătorii unui Brexit au vânt în pupă, după o serie de sondaje în favoarea lor, chiar dacă ultimul, al Institutului ComRes, credita cu un avans de un punct procentual tabăra care se pronunţă pentru o rămânere (48%) în cadrul UE.

Speriaţi de perspectiva unei ieşiri din familia europeană, susţinătorii statu-quoului, conduşi de către premierul conservator David Cameron, au lansat miercuri noi avertizări cu privire la consecinţele economice ale unei rupturi cu Uniunea.

Ministrul Finanţelor George Osborne a afirmat astfel că o ieşire ar putea declanşa introducerea unui "buget de urgenţă", care va antrena creşteri importante de impozite şi reduceri de cheltuieli pentru acoperirea unei găuri de 30 de miliarde de lire sterline (38 de miliarde de euro).

Finanţarea şcolilor, spitalelor şi armatei vor fi reduse, a avertizat Osborne. "Părăsirea UE va afecta investiţiile, va dăuna familiilor şi economiei britanice", a subliniat el.

"Va apărea o gaură în finanţele noastre dacă vom părăsi UE", a subliniat Cameron într-un mesaj postat pe Twitter. "Asta înseamnă impozite mai grele, tăieri bugetare, împrumuturi suplimentare", a adăugat şeful Executivului, deja acuzat de către opozanţii săi că duce o politică de austeritate în detrimentul veniturilor celor mai săraci.

Avertismentul a provocat imediat furia taberei pro-Brexit şi a intensificat fricţiunile în cadrul unui Partid Conservator profund divizat pe această temă.

Încins de anunţul lui Osborne, un grup de 57 de deputaţi conservatori pro-Brexit l-a acuzat că a urzit un buget "punitiv" în cazul unei ieşiri din rândul Celor 28 şi au avertizat că i se vor opune, după care au semnalat, într-un comunicat comun, că dacă ministrul "pune în aplicare aceste propuneri, poziţia de cancelar va deveni de nesuţinut" în cadrul Guvernului, în cazul unei ieşiri din UE.

Bugetului lui Osborne, tabăra pro-Brexit i-a opus miercuri proiectul ei de ieşire din Uniune, care promite redirecţionarea contribuţiei britanice la UE către sistemul public de sănătate (HNS).

Un ministru eurosceptic, Chris Grayling, reprezentantul Guvernului în Parlament, a declarat pentru The Financial Times (FT) că speră ca "totul să se încheie până în 2019 şi să ieşim din UE".

În Germania, ministrul de Externe Frank-Walter Steinmeier a avertizat faţă de riscul unei "dezintegrări" a Uniunii Europene în cazul unui Brexit, într-o întâlnire cu omologul său francez Jean-Marc Ayrault. Acesta a avertizat că o ieşire din UE va transforma "Marea Britanie într-o ţară terţă".

În ceea ce priveşte bursele mondiale, care au scăzut marţi, îngrijorate de o posibilă ieşire din UE, ele îşi reveneau miercuri, investitorii arătându-se un pic mai optimişti pe tema referendumului.

"Dacă credeţi că nivelul volatilităţii pe pieţe este ridicat în prezent, atunci el va deveni şi mai rău dacă Regatul Unit decide să voteze pentru un Brexit săptămâna viitoare", a subliniat Andrew Edwards, directorul curtierului ETX Capital.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite