Bunăvoinţa Papei Francisc faţă de homosexuali, o strategie bine calculată de a reapropia creştinii de Biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc, în timpul unei slujbe la Biserica Sf. Petru din Vatican. FOTO: Reuters
Papa Francisc, în timpul unei slujbe la Biserica Sf. Petru din Vatican. FOTO: Reuters

Cele mai recente declaraţii ale Papei Francisc legate de homosexualitate şi-au găsit numeroase ecouri în mass-media din întreaga lume şi comentariile au apărut pe buzele multor creştini sau necreştini. Retorica surprinzătoare a pontifului ar putea sugera o schimbare majoră a atitudinii Bisericii faţă de relaţiile între persoanele de acelaşi sex.

Răspunzând cu precauţie, Francisc a spus că homosexualii ar trebui „integraţi” în societate, iar nu marginalizaţi. Declaraţiile au fost făcute în timpul zborului de la Rio de Janeiro la Vatican, după ce papa a participat la Zilele Mondiale ale Tineretului, care au adus în acelaşi loc aproximativ trei milioane de oameni.

Jurnaliştii care l-au însoţit pe Francisc în avionul papal, i-au pus întrebări legate de aşa-zisul „lobby gay” despre care se crede că ar exista în sânul Bisericii Catolice, potrivit publicaţiei „The Economist”

Pontiful a răspuns cu blândeţe: „Dacă o persoană este gay, îl caută pe Dumnezeu şi este binevoitor, cine sunt eu să judec?”

Comentariile care au urmat materialelor din presă au contribuit la răspândirea unor speculaţii legate de papa, cunoscut pentru opoziţia lui faţă de recunoaşterea drepturilor homosexualilor, care a folosit un ton mai blând în abordarea unui subiect extrem de sensibil pentru Biserica Catolică.  

Vaticanul este dornic să îşi reprimească creştinii înstrăinaţi de frecventele scandaluri sexuale şi de neregulile financiare ale preoţilor catolici. Atitudinea smerită şi miloasă a papei a fost luată drept o strategie bine calculată, de a reapropia creştinii între ei şi, fireşte, faţă de Biserică.

Până acum, Francisc şi-a construit o imagine general acceptată a unui „papă desculţ”, care este modest, care empatizează cu oamenii şi care arată compasiune pentru cei aflaţi în nevoie, calitate care nu era vizibilă întotdeauna la predecesorul său, Papa emerit Benedict al XVI-lea. Francisc este pur şi simplu o prezenţă plăcută, ceea ce îl ajută să primească atenţie atunci când vorbeşte din suflet, chiar dacă nu este întotdeauna aprobat.

Având în vedere că valorile fundamentale ale Bisericii Catolice sunt departe de a fi deschise negocierilor, stilul liderului de la Vatican contează extraordinar de mult. Cu siguranţă, oamenii pot simţi ipocrizia şi superficialitatea semenilor lor, dar, în egală măsură, pot simţi şi opusul.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite