Alegerile din Bulgaria, câștigate de Boiko Borisov: Incertitudini asupra viitorului guvern de la Sofia

0
Publicat:

Partidul fostului premier Boiko Borisov a câștigat alegerile legislative anticipate desfășurate duminică în Bulgaria, dar această victorie nu-i garantează reîntoarcerea la putere.

Boiko Borisov exercitându-și dreptul la vot FOTO EPA-EFE
Boiko Borisov exercitându-și dreptul la vot FOTO EPA-EFE

Partidul conservator GERB, condus de Boiko Borisov, premier al Bulgariei în trei rânduri, a obținut victoria în alegerile legislative anticipate din țara vecină cu 25,33% din voturi. GERB este urmat de formațiunea Continuăm Schimbarea (PP), a fostului premier Kiril Petkov, aleasă de 20,20% dintre votanți.

Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS), care reprezintă minoritatea turcă, s-a clasat pe locul trei, cu 13,76%, urmată radicalii de dreapta din Vazrajdane (Renașterea), cu 10,17%.

Alte trei formațiuni politice au depășit pragul de 4% și au intrat în noul Parlamentul bulgar, și anume Partidul Socialist, cu 9,3%, coaliția pro-europeană Bulgaria Democratică, cu 7,44% și Ascensiunea bulgară, un partid nou-înființat de fostul ministru al Apărării Stefan Ianev care a fost votat de 4,63% dintre alegători.

O surpriză în alegerile din aprilie 2021 (17,36 % din voturi) și câștigătoare în cele din iulie 2021 (24,08% din voturi), formațiunea politică antisistem „Există un Astfel de Popor” (ITN) și-a continuat declinul înregistrat la scrutinul din noiembrie 2021 (9,39% din voturi) și nu a reușit să treacă de pragul electoral.

Rata participării la vot a fost slabă, de 35%. Oficializarea rezultatelor este așteptată în cursul acestei săptămâni, dar nu este loc de surprize, în condițiile în care au fost numărate 99,99% din buletinele de vot.

În timp ce GERB își revine în preferințele electoratului, Vazrajdane (Renaşterea), un partid naționalit și pro-rus, și-a dublat rezultatul, depășind pentru prima dată pragul de 10%. Cu toate acestea, ultimele patru alegeri legislative din Bulgaria arată că partidele pro-ruse nu pot urca peste pragul de 20%. În schimb, formaţiunile politice din coaliţia de guvernare au înregistrat pierderi. Partidul lui Kiril Petkov, de exemplu, a pierdut un sfert din voturi față de alegerile de acum 11 luni.

Lunga instabilitate politică riscă să continue în Bulgaria

Duminică, Bulgaria a trecut printr-un al patrulea rând de alegeri în numai un an şi jumătate, o perioadă de instabilitate politică fără precedent de la prăbușirea comunismului, în 1989.

Executivul lui Kiril Petkov a fost demis printr-un vot de neîncredere în iunie, după ce ITN s-a retras de la guvernare. La acea vreme, Petkov, care se afla în funcţie de doar o jumătate de an, a acuzat partidul lui Borisov de jocuri politice.

Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei și implicațiile sale asupra Bulgariei au dominat campania electorală. Dezbaterile s-au axat pe suspendarea aprovizionării cu gaze rusești, creşterea preţurilor şi o dispută asupra susținerii Kievului cu arme. Campania a fost marcată de asemenea de acuzații reciproce de corupţie şi incompetenţă, dar şi de insulte între candidaţi, notează DPA, potrivit Agerpres.

Configuraţia viitorului guvern rămâne deocamdată incertă. Analiștii politici tind să creadă că Bulgaria nu va avea probabil un guvern, în pricipal din cauza confruntărilor politice violente dintre principalele două partide: GERB și PP. PP a exclus înainte de alegeri orice potenţială coaliţie cu GERB, pe care îl acuză de corupţie. Și GERB pare să se opună unei colaborări cu PP, mai ales după ce Boiko Borisov a petrecut o noapte la poliție în mandatul lui Petkov.

Partidul lui Borisov încarnează statu-quoul și stabilitatea, în timp ce partidul lui Petkov insistă pentru reforme, combaterea corupției și creșterea cheltuielilor sociale.

În pofida disensiunilor dintre lideri, cele două partide au o agendă pro-europeană. În cazul unor concesii enorme, GERB și PP ar putea forma, împreună cu Bulgaria Democratică, o coaliție euro-atlantică stabilă, comentează jurnalistul Krasen Nikolov în portalul Euractiv. În cazul în care Borisov sau Petkov nu vor reuși să formeze un nou guvern în următoarele cinci luni, bulgarii vor fi chemați din nou la urne.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite