Bulgaria elimină toate limitele pentru donaţii făcute de indivizi sau corporaţii partidelor politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul bulgar a eliminat toate limitele pentru donaţii făcute de indivizi sau corporaţii pentru partide politice, joi, într-o mişcare despre care mulţi specialişti spun că ar putea adânci corupţia care deja afectează ţara, informează Euractiv.

Schimbările controversate iniţiate de către partidul GERB al prim-ministrului Boiko Borisov vor intra în vigoare în cursul verii, după ce acestea au fost aprobate de către legislativul dominat de conservatori. 

Noile măsuri îşi au originile într-un scandal legat de subvenţiile de stat pentru partidele politice.

O emisiune politică populară din Bulgaria a dezvăluit recent că mai multe calcule financiare greşite au condus la faptul că partidele primeau 13 leve pe vot în subvenţii de stat în prima jumătate a anului 2019, în loc de 11 leve, cât ar fi trebuit din punct de vedere legal.

Informaţiile au stârnit furie publică în Bulgaria – cea mai săraca ţară a UE - şi partidele politice au fost obligate să returneze 14 milioane de leve în vistieria statului. 

Ca răspuns la nemulţumiri, guvernul a înaintat o propunere de a tăia subvenţiile la doar 1 leva/vot.

Însă, pentru a compensa pentru această micşorare, măsurile aprobate joi au inclus şi ridicarea interdicţiei actuale ale donaţiilor pentru partidele politice din parea companiilor private, precum şi scoaterea pragului de 10.000 de leve donaţii anuale de la persoane individuale.

Ramura din Bulgaria a Transparency International şi un grup de alte astfel de organizaţii au avertizat, luna trecută, că reducerea subvenţiilor de stat ar lovi puternic pluralismul politic, având în vedere că partidele mai mici şi-ar pierde singura sursă de finanţare.

De asemenea, analiştii au avertizat că donaţii fără o limită impusă de la companii şi cetăţeni ar putea conduce la o combinaţie nesănătoasă între interesele politice şi de afaceri şi ar putea creşte nivelul de corupţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite