Bulgaria a permis rușilor să proceseze milioane de barili de petrol pe teritoriul său. Investigație a Comisiei Europene

0
Publicat:

Comisia Europeană va investiga Bulgaria după ce compania de petrol Lukoil a exploatat o lacună din lista de sancțiuni UE împotriva Rusiei pentru a acumula 1 miliard de euro în favoarea Kremlinului.

Lukoil a profitat de o lacună în sancțiunile UE pentru Rusia
Lukoil a profitat de o lacună în sancțiunile UE pentru Rusia FOTO AP

Astfel, arată instituția europeană citată de Politico, profitând de o excepție unică de la interdicția UE asupra petrolului rusesc, convenită anul trecut, Bulgaria a permis ca milioane de barili de petrol din Moscova să ajungă la o rafinărie deținută de ruși pe teritoriul său.

Aceasta a exportat apoi diferiți combustibili rafinați în străinătate, inclusiv în țările UE, relatează sursa citată.

"Ne ocupăm de acest lucru și am cerut bulgarilor să dea explicații", a declarat un oficial superior al Comisiei Europene, sub protecția anonimatului.

Pe lângă aproximativ 983 de milioane de euro pe Lukoil le-a strâns pentru Rusia prin taxe de producție și export, lacuna legislativă europeană a generat, de asemenea, aproape 500 de milioane de euro în profituri pentru proprietarul rafinăriei Lukoil, de la începutul excepției, pe 5 februarie, potrivit unei analize clasificate pregătite pentru Parlamentul Bulgariei.

În urma unor lupte politice, Bulgaria a convenit luna trecută să pună capăt excepției cu două luni mai devreme, în octombrie anul viitor - dar descoperirile duc la apeluri proaspete de a renunța la derogare mai devreme.

"Oricine este șocat, inclusiv guvernul", a declarat parlamentarul bulgar Delyan Dobrev, președintele comitetului de energie din parlamentul țării, adăugând că intenționează să depună o nouă moțiune juridică pentru a pune capăt excepției imediat.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite