Bruxelles-ul şi Berna, spre un nou cadru relaţional. Un partid elveţian strânge semnături pentru a pune capăt libertăţii circulaţiei persoanelor cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a propus înfiinţarea unei Curţi de Arbitraj destinate reglementării litigiilor sale cu Elveţia, măsura venind în contextul negocierilor desfăşurate în prezent pentru un nou tratat între Bruxelles şi Berna, relatează Reuters, care citează surse implicate în acest dosar.

Ideea este de a îndepărta reticenţele părţii elveţiene în privinţa rolului de arbitru al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Rolul CJUE este contestat în principal de partidul naţionalist şi conservator Uniunea Democratică de Centru (UDC), cea mai importantă formaţiune politică din Parlamentul elveţian.

Instanţa de arbitraj va avea trei membri, unul numit de UE, altul de Elveţia şi al treilea prin consimţământ reciproc.

Cei trei experţi vor urma să reglementeze litigiile pe care comisia actuală însărcinată cu gestionarea relaţiilor bilaterale nu va reuşi să le soluţioneze pe cale amiabilă.

Elveţia, care nu face parte din Uniunea Europeană, negociază de mai multe luni cu Bruxelles-ul un acord-cadrul care să regrupeze cele aproximativ 120 de acorduri bilaterale actuale.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a deplâns la sfârşitul anului trecut lentoarea discuţiilor şi a cerut progrese concrete până în primăvara anului curent. Partea elveţiană respinge termenul dat de Juncker, afirmând că este artificial.

Pe de altă parte, UDC strânge semnături pentru a pune capăt libertăţii de circulaţie a persoanelor cu Uniunea Europeană.

UDC propune o imigraţie moderată şi are nevoie de 100.000 de semnături pentru a putea cere desfăşurarea unui referendum pe această temă. Campania de strângere a semnăturilor poate avea loc până în iulie 2019.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite