Britanicii sărbătoresc, timp de patru zile şi patru nopţi, 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Niciodată un suveran britanic nu a domnit atât de mult. Este puţin probabil ca un altul să atingă o astfel de longevitate: Charles, prinţul moştenitor are 73 de ani, fiul său în curând 40 de ani

Britanicii sărbătoresc, începând de astăzi, 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a, moment istoric pentru un monarh foarte popular, dar din ce în ce mai absent din cauza problemelor de sănătate.

Simbol intrinsec al Regatului Unit, suverana de 96 de ani a urcat pe tron în 1952, a traversat epocile, fiind omniprezentă de-a lungul mai multor generaţii de britanici şi un veritabil soclu al unei monarhii ce era altădată puternic zguduită de scandaluri.

Regina a marcat 70 de ani pe tron pe 6 februarie a acestui an, dar a decis să îşi sărbătoreşte Jubileul de platină pe 2 iunie deoarece 6 februarie marchează  aniversarea morţii tatălui ei.

Aniversarea oficială a reginei Elisabeta a II-a - născută la 21 aprilie - coincide anul acesta cu cea a încoronării sale. Un salut cu 124 de salve de tun vor fi trase din Turnul Londrei şi 82 din Hyde Park, nu departe de Palatul Buckingham. 

Celebrările vor începe joi prin tradiţionala paradă militară anuală a salutului regimentelor armatei britanice Trooping the Colour, pe care regina în vârstă de 96 de ani le inspecta altădată pe cal, urmată de un survol aerian cu 70 de aparate ale Royal Air Force. 

În 2.000 de oraşe, sate şi oraşe din Regatul Unit, Insulele Canalului, Insula Man şi teritoriile de peste mări vor aprinde faruri împreună, în timp ce unul va fi aprins la Palatul Buckingham la ora 21.45. 

Vor fi de asemenea faruri aprinse în 54 de capitale din Commonwealth, Tonga şi Samoa din Pacificul de Sud în Belize şi în Caraibe. Podurile care traversează râul Tamisa din Londra vor fi iluminate, la fel şi emblematicul Turn BT din capitală, precum şi mai multe catedrale din Anglia.

Pe coastele franceze dinspre Anglia, clădirile simbolice vor fi iluminate joi seară. 

Familia regală, limitată la membrii care au funcţii oficiale şi copiii lor, trebuie să apară la balconul Palatului Buckingham în jurul suveranei, un moment foarte aşteptat.

Vineri, o slujbă va avea loc la Catedrala St. Paul din Londra. Nepopulari în Marea Britanie de când s-au mutat în California, prinţul Harry şi soţia sa Meghan ar trebui să asiste, la fel ca prinţul Andrew care a plătit milioane de dolari pentru a pune capăt unei plângeri pentru agresiuni sexuale. 

Sâmbătă, regina este aşteptată la a 243-a ediţie a prestigiosului Derby Epsom, dar, potrivit presei, este puţin probabil să fie prezentă la aceste curse de cai. 

Un mare concert va urma la Palatul Buckingham seara, cu 22.000 de persoane, şi printre vedete sunt anunţate: Alicia Keys, Queen + Adam Lambert, Diana Ross şi Andrea Bocelli. Charles şi William îi vor aduce omagiu mamei şi bunicii care ar trebui să privească concertul de la televizor. 

Duminică, milioane de britanici vor participa la mii de dejunuri de cartier şi petreceri rurale în onoarea reginei, pentru a uita pentru scurt timp de inflaţia galopantă şi de scandalurile politice cu repetiţie. 

Pub-urile au fost autorizate să se închidă mai târziu. Vânzările de vin spumant, de Dubonnet (aperitiv apreciat de regină) şi de prăjitură Victoria Sponge Cake au explodat deja. 

Cele patru zile de sărbători se vor încheia cu o paradă uriaşă la Londra. Cei 10.000 de participanţi îi vor aduce omagiu suveranei care a traversat neclintită epoci şi crize, simbol al unităţii, şi ultimul monarh planetar al cărui simţ al datoriei şi, uneori, umorul, sunt apreciate de britanici. Potrivit unui sondaj pentru The Sun de săptămâna aceasta aprecierile respondenţilor erau de 91,7% opinii favorabile pentru regină, faţă de 67,5% pentru prinţul Charles cu care se pregăteşte succesiunea. 

Viitorul monarhiei

Să fie oare Elisabeta a II-a „ultima“ regină a Regatului Unit? Deşi amurgul domniei sale suscită în rândul republicanilor britanici speranţa unei schimbări de regim, monarhia are totuşi şanse mari să îi supravieţuiască, temperează specialiştii în istoria casei regale, cu condiţia ca aceasta să se reinventeze, informează AFP.

Graham Smith, directorul asociaţiei Republic, care militează pentru un preşedinte ales prin vot şi echidistant în calitate de şef al statului britanic în locul unui suveran, recunoaşte că acest moment încă nu a sosit: „Nu ne aşteptăm ca monarhia să fie abolită atât timp cât regina se va afla pe tron“, deoarece ea se bucură de o importantă „susţinere populară“.

Însă această întrebare ar putea să devină mai presantă atunci când fiul cel mare al suveranei, prinţul Charles, mai puţin popular, îi va urma pe tronul ţării, a adăugat Graham Smith.

„Moartea reginei va marca un mare punct de cotitură“, prezice Robert Hazell, profesor de drept constituţional la University College London. Prinţul Charles, în vârstă de 73 de ani, va fi „un bătrân neatrăgător“ atunci când va deveni rege şi ar putea avea parte de „o domnie dificilă“, a explicat profesorul britanic.

El nu exclude ca prinţul Charles să fie presat de tabloide să îi cedeze locul fiului său cel mare, prinţul William, care va împlini vârsta de 40 de ani în luna iunie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite