Generația viitoare poate readuce Marea Britanie în Uniunea Europeană. Președinta Comisiei Europene mărturisește: „Am dat-o în bară”

0
Publicat:

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că tinerii britanici ar putea încă inversa Brexitul, alegând să se alăture din nou UE în anii care vin.

 Ursula von der Leyen visează la reunirea Marii Britanii cu UE
Ursula von der Leyen visează la reunirea Marii Britanii cu UE Foto EPA EFE

Cea mai importantă figură a UE a spus în mod surprinzător că este de datoria generației următoare să "repare" greșelile făcute de politicienii britanici în legătură cu Brexitul.

Doamna Von der Leyen a sugerat, de asemenea, că Marea Britanie se îndreaptă clar în „direcția” de a se alătura din nou blocului în viitor, în contextul creșterii frustrării alegătorilor cu privire la impactul Brexitului.

Întrebată dacă Marea Britanie ar putea vreodată să se alăture din nou, ea a spus pentru Politico, citat de Independent: "Trebuie să spun, le spun mereu copiilor mei: 'Voi trebuie să o reparați. Noi am dat-o în bară, voi trebuie să o reparați.'"

Doamna Von der Leyen a adăugat: "Așadar, cred că și aici, direcția de mers - părerea mea personală - este clară."

Ea a descris Acordul de la Windsor pe care l-a încheiat cu Rishi Sunk privind Irlanda de Nord ca fiind "un nou început pentru vechi prietenii".

Guvernul britanic nici nu vrea să audă despre o eventuală reîntoarcere în UE

Guvernul britanic a respins imediat ideea de a inversa sau de a "repara" Brexitul ca răspuns la remarci provocatoare ale doamnei Von der Leyen.

Purtătorul de cuvânt oficial al lui Rihsi Sunak a spus că "libertățile" Brexit permit Marii Britanii să se abată de la cerințele Bruxellesului în privința imigrației, bunăstării animalelor și achiziționării de medicamente.

"Ne concentrăm pe implementarea Brexitului", a spus el reporterilor. "Ne concentrăm pe beneficiile și oportunitățile pe care Brexitul le poate aduce."

Deși sondajele au arătat că sprijinul pentru reintrarea în UE a crescut treptat în ultimul an, nici Partidul Laburist, nici Liberal Democrații nu promit să inverseze Brexitul.

Partidul lui Sir Keir Starmer a promis o relație mai strânsă cu Uniunea Europeană, dar a exclus reintrarea în piața unică sau uniunea vamală sau orice acord care ar readuce libera circulație a persoanelor.

Asta vine în contextul în care ministru de Interne, Priti Patel, a declarat că Sunak trebuie să acționeze asupra "tentaculelor controlului UE" care rămân în vigoare asupra Irlandei de Nord.

În timp ce guvernul Sunak rămâne în discuții îndelungate cu DUP privind preocupările unioniste legate de aranjamentele comerciale post-Brexit, Priti Patel a declarat că a votat împotriva Cadrului de la Windsor deoarece acesta "a reprezentat un risc pentru integritatea" Regatului Unit.

Comentariile surprinzătoare ale doamnei Von der Leyen vin în timp ce noul ministru de externe al lui Sunak, David Cameron, se află la Bruxelles pentru a discuta despre Ucraina și alte probleme de apărare.

Noi tarife urmează să fie impuse industriei automobilelor din Marea Britanie

Ministrul de externe dorește aparent să discute problema tarifelor post-Brexit care urmează să fie impuse industriei automobilelor și care intră în vigoare în ianuarie.

Guvernul britanic încearcă să convingă Comisia să accepte amânarea costisitoarelor noi "reguli de origine" care urmează să afecteze piața vehiculelor electrice (EV) și care urmează să fie introduse la începutul anului 2024 ca parte a acordului comercial negociat de Boris Johnson.

David Cameron încearcă să obțină amânarea tarifelor post-Brexit
David Cameron încearcă să obțină amânarea tarifelor post-Brexit FOTO arhiva Adevărul

Noul ministru de externe și fostul premier este, de asemenea, aproape de a încheia un acord post-Brexit cu Spania pentru a rezolva disputa de lungă durată privind aranjamentele pentru Gibraltar.

Ministrul de externe spaniol, Jose Manuel Albares, a dezvăluit marți că a avut discuții cruciale cu Cameron despre un acord pentru a evita o frontieră dură între Gibraltar și Spania.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a spus că Cameron a subliniat dorința Regatului Unit de a obține "un tratat UK-UE privind Gibraltar cât mai curând posibil" în timpul discuției sale cu Albares.

Ministrul spaniol a sugerat că acum există un contur al unui acord pentru o "zonă de prosperitate comună" în zona spaniolă alăturată teritoriului britanic pentru a facilita fluxul de persoane și bunuri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite