Bosnia comemorează 20 de ani de la masacrul de la Srebrenica. Premierul sârb Aleksandar Vucici a fost lovit cu o piatră în cap în timpul ceremoniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul sîrb Aleksandr Vucici, înconjurat de forţele de securitate după ce oficialul spre oficialul de la Belgrad s-a aruncat cu o piatră FOTO AP
Premierul sîrb Aleksandr Vucici, înconjurat de forţele de securitate după ce oficialul spre oficialul de la Belgrad s-a aruncat cu o piatră FOTO AP

Mii de persoane erau prezente sâmbătă la Srebrenica pentru a participa la ceremoniile care marchează 20 de ani de la masacrarea a 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani, măcel calificat drept "genocid" de justiţia internaţională. Fostul preşedinte american Bill Clinton conduce delegaţia Statelor Unite, din care va face parte şi fostul său secretar de Stat Madeleine Albright, la comemorarea masacrului de la Srebrenica din 1995.

Premierul sârb Aleksandar Vucici a fost atins la cap de o piatră aruncată de unul dintre participanţii la ceremonia de comemorare a victimelor masacrului de la Srebrenica, relatează agenţia de presă sârbă Tanjug, preluată de France Presse.
 

Premierul sârb Aleksandar Vucici a fost nevoit să fugă, sâmbătă, sub protecţia gărzilor de corp, de la cimitirul memorial, după ce participanţi la comemorarea a 20 de ani de la masacrul de la Srebreniţa au aruncat cu pietre către el, relatează ziarul francez Ouest France în pagina electronică.

Vucici tocmai depusese o floare la monumentul pe care sunt inscripţionate numele celor peste 6.200 de victime identificate şi înmormântate în cimitirul memorial.

Mulţimea a început să strige "Allah Akbar" (Allah e mare) şi să arunce cu pietre şi alte obiecte către el.

Înconjurat de gărzile de corp, premierul sârb a reuşit să părăsească memorialul fugind, în timp ce organizatorii lansau apeluri la calm prin portavoce.

"Delegaţia condusă de Aleksandar Vucici a părăsit ceremonia după un atac în cursul căruia prim-ministrul a fost atins de o piatră la cap şi ochelarii săi au fost sparţi", scrie Tanjug, care citează corespondenţii de la Srebrenica.

Ministrul de interne sârb a calificat sâmbătă drept "tentativă de asasinat" incidentul de la ceremonia organizată cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la masacrul de la Srebrenica, relatează Reuters.

Premierul sârb Aleksandar Vucici a sosit sâmbătă în Srebrenica, în estul Bosniei pentru a participa la comemorare. La sosire, Vucici a fost huiduit pentru scurt timp de către un grup de participanţi la ceremonii, înainte de a intra pentru a semna cartea de condoleanţe.

 Înainte de a pleca spre Bosnia, Aleksandar Vucici a condamnat "crima monstruoasă" comisă în Srebrenica.

Premierul sârb Aleksandar Vucici a acceptat să participe la comemorare, după ce afirmase că nu va participa dacă Consiliul de Securitate al ONU adoptă o rezoluţie care califică masacrul de la Srebreniţa drept genocid.

El i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să intervină, iar miercuri Rusia şi-a exercitat dreptul de veto pentru a bloca rezoluţia propusă de Marea Britanie.

Cu această ocazie, sicriele a 136 de victime identificate ale acestui masacru, care a avut loc în iulie 1995, vor fi înhumate în jurul orei 11.00 GMT. Circa 5.000 de persoane, printre care apropiaţi ai victimelor, sunt aşteptate la Srebrenica.

Până în ziua de azi, 6.421 de victime descoperite şi identificate au fost înhumate la Memorialul din Srebrenica, iar alte 230 în alte cimitire.

Războiul intercomunitar din Bosnia (1992-1995) s-a soldat cu circa 100.000 de morţi şi aproximativ 2 milioane de refugiaţi, adică aproape jumătate din populaţia acestei regiuni la acea dată.

Numeroase personalităţi internaţionale, printre care preşedintele de atunci al SUA, Bill Clinton, a cărui administraţie a fost arhitectul acordurilor de pace de la Dayton ce au pus capăt conflictului bosniac, sunt prezenţi la Srebrenica. Din delegaţia americană formată din zece persoane fac parte membri ai Congresului american, precum şi fostul secretar de Stat Madeleine Albright.

În 2010, parlamentul sârb a adoptat o declaraţie privind Srebrenica fără a folosi cuvântul "genocid". În 2013, actualul preşedinte sârb Tomislav Nikolici "a cerut în genunchi ca Serbia să fie iertată pentru crima comisă la Srebrenica", însă fără a rosti cuvântul tabu.

Subiectul continuă să anime dezbaterile pe scena politică internaţională şi rămâne o problemă ce tensionează relaţiile dintre Serbia şi Bosnia.

Miercuri, Rusia a respins prin veto un proiect de rezoluţie al ONU privind Srebrenica, decizie în legătură cu care Belgradul şi-a exprimat satisfacţia, însă care a fost deplânsă de familiile victimelor, dar şi de SUA.

Masacrul din Srebreniţa, cel mai grav de pe teritoriul european după cel de-al Doilea Război Mondial, va fi comemorat sâmbătă în Bosnia-Herţegovina.

Trupele sârbe bosniace, conduse de generalul Ratko Mladici, care este în prezent judecat la Haga, au intrat în iulie 1995 în Srebreniţa, o enclavă în teritoriul controlat de sârbi. Aproximativ 25.000 de persoane au rămas în oraş, cerând ajutorul trupelor olandeze de menţinere a păcii din cadrul ONU. Însă soldaţii ONU erau depăşiţi numeric, astfel că forţele sârbe au ucis aproximativ 2.000 de bărbaţi şi băieţi, după care au urmărit şi ucis alte 6.000 de persoane care fugiseră în păduri.

La 20 de ani de la masacrul din Srebrenica, Bosnia, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, rămâne cantonată în divizări şi se află în coada candidaţilor la aderare în UE. Musulmani (40%), sârbi (30%, creştin-ortodocşi) şi croaţi (10%, creştin-catolici), principalele comunităţi ale acestei ţări cu o populaţie de 3,8 milioane de locuitori, se privesc în continuare cu neîncredere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite