Boris Johnson, despre impasul discuţiilor ruso-ucrainene: „Cum poţi negocia cu un crocodil când ţi-a prins piciorul între fălcile sale?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Premierul britanic Boris Johnson a declarat reporterilor că ucrainenii se află într-o situaţie dificilă încercând să negocieze cu Vladimir Putin: „Cum poţi negocia cu un crocodil când ţi-a prins piciorul între fălcile sale?”

În viziunea lui, Putin nu este „un interlocutor valid”, căci nu e dispus să negocieze decât dintr-o poziţie de forţă, iar ucrainenii vor trebui să gestioneze acest impas.

„Este foarte greu de văzut cum pot ucrainenii să negocieze cu Putin acum, având în vedere lipsa lui evidentă de bună-credinţă. Strategia lui, care este evidentă, este să încerce să înghită şi să captureze cât mai mult din Ucraina şi să poată să aibă un fel de negociere dintr-o poziţie de forţă”, a spus Boris Johnson, potrivit Reuters.

Johnson a afirmat că din convorbirile sale cu preşedintele ucrainean a înţeles că „îşi doreşte neapărat ca trupele ruse să fie expulzate din actualele poziţii de la Doneţk şi Luhansk. Aceasta este o poziţie destul de maximalistă, dar în ceea ce priveşte Crimeea nu sunt atât de maximalişti”.

Johnson a spus că, în discuţiile telefonice de marţi cu liderii G7, între care preşedintele SUA Joe Biden, şi vecinii Ucrainei, Polonia şi România, au convenit să menţină sprijinul actual faţă de Kiev.

„Continuaţi cu această strategie, continuaţi să le furnizaţi lucrurile de care au nevoie pentru a-i ajuta să se apere, în special artilerie”, a spus premierul britanic.

„Situaţia devine un conflict bazat pe încleştări de artilerie grea; Marea Britanie face mult pentru a furniza obuze din epoca sovietică, pe lângă cele 150 de vehicule blindate pe care le-am anunţat”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite