Bloggerul condamnat pentru insultarea Islamului, sauditul Raif Badawi este laureatul Premiului Saharov pe 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bloggerul condamnat pentru insulatrea islamului, sauditul Raif Badawi
Bloggerul condamnat pentru insulatrea islamului, sauditul Raif Badawi

Bloggerul condamnat pentru insultarea islamului, sauditul Raif Badawi, a primit joi Premiul Saharov pe 2015 pentru libertatea de expresie, decernat de Parlamentul European.

Animator al site-ului Liberal Saudi Network, Raif Badawi a fost desemnat de şefii grupurilor politice din Parlamentul European drept laureat al prestigiosului premiu Saharov pe 2015, acest premiu fiind considerat uneori echivalentul european al Premiului Nobel pentru Pace.

Badawi a fost preferat altor doi nominalizaţi pentru acest premiu: o coaliţie de opozanţi politici din Venezuela şi opozantul rus asasinat Boris Nemţov, a cărui candidatură a fost înscrisă postum.

Preşedintele Legislativului european, Martin Schulz, a anunţat oficial laureatul în faţa Parlamentului reunit în şedinţă plenară la Strasbourg. 

Bloggerul a fost condamnat pentru insultarea Islamului

Închis din 2012, Raid Badawi a fost condamnat la sfârşitul anului 2014 la zece ani de închisoare şi 50 de lovituri de bici pe săptămână timp de 20 de săptămâni pentru "insultă la adresa islamului".

Pedepsele corporale au fost totuşi suspendate în luna ianuarie, ca urmare a valului de indignare declanşat în toată lumea. Potrivit soţiei sale, Ensaf Haider, refugiată în Canada, el ar urma totuşi să fie din nou biciuit în câteva zile. Bloggerul a primit primele 50 de lovituri de bici pe 9 ianuarie, următoarele fiind suspendate mai întâi din motive de sănătate, apoi din raţiuni neprecizate.

Soţia bloggerului a spus că nu înţelege de ce se reia flagelarea în timp ce dosarul este în curs de examinare la Curtea Supremă saudită. "Îi solicit Majestăţii Sale regele Salmane să pună capăt calvarului soţului meu şi să îi acorde iertarea", a scris Haider. Ea îi mai cere regelui saudit să permită expulzarea lui Raif Badawi în Canada, pentru a i se alătura ei şi copiilor, de care este despărţit de patru ani. Ensaf Haider s-a stabilit lângă Montreal cu fiul şi cele două fiice.

Guvernul din Quebec a deschis în luna iunie un dosar de imigraţie la serviciile guvernamentale canadiene pentru bloggerul saudit, iar Ensaf Haider i-a amintit lui Justin Trudeau, viitorul premier, promisiunea pe care a făcut-o să sprijine eliberarea lui Raif Badawi, pe lângă autorităţile saudite. Fondatorul site-ului Liberal Saudi Network este şi laureat în 2014 al premiului Reporteri fără Frontiere.

Bloggerul condamnat pentru insultarea Islamului. Martin Schultz cere eliberarea imediata a lui Badawi

Preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a adresat joi un apel regelui Arabiei Saudite, cerând eliberarea "imediată" a bloggerului Raif Badawi, laureat 2015 al Premiului Saharov decernat de eurodeputaţi, transmite AFP. 

"Îi solicit regelui Arabiei să îl elibereze imediat pe domnul Badawi pentru a veni să îşi ridice premiul" la Strasbourg, în luna decembrie, a spus Schulz în faţa deputaţilor europeni. 

În luna februarie a acestui an, Parlamentul European a aprobat o rezoluţie care condamnă cu fermitate biciuirea lui Raif Badawi ca fiind "un act crud şi şocant" şi cere autorităţilor din Arabia Saudită "sa-l elibereze imediat şi necondiţionat, fiind considerat un prizonier de conştiinţă, reţinut şi condamnat doar pentru că şi-a exercitat dreptul său la libertatea de exprimare".

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an, pentru a onora persoane şi organizaţii care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Anul trecut, laureat a fost medicul Denis Mukwege, care îngrijeşte în clinica sa de la Bukavu victime ale violenţelor sexuale din estul Republicii Democratice Congo (RDC).

Nominalizările pentru Premiul Saharov se pot face de grupurile politice sau un grup de cel puţin 40 de eurodeputaţi. Comisiile pentru afaceri externe şi dezvoltare aleg prin vot trei finalişti, iar mai târziu, câştigătorul este ales de Conferinţa Preşedinţilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite