Bernard Tapie, inculpat de justiţia franceză pentru „escrocherie în grup organizat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avocat al omului de afaceri francez Bernard Tapie a declarat că acesta a fost pus oficial sub investigaţie pentru corupţie. Domnul Tapie este acuzat de fraudă ca parte a unei bande organizate în legătură cu o plată în valoare de 500 de milioane de dolari pe care a primit-o de la guvernul francez, în urmă cu cinci ani. Bernard Tapie se află în custodia autorităţilor începând de luni.

Anchetatorii l-au interogat pe Bernard Tapie despre rolul pe care l-a jucat în arbitrajul favorabil din 2008 în urma căruia a primit despăgubiri de peste 400 de milioane de euro

"Dosarul este gol, nu conţine niciun element care să arate că clientul meu poate fi bănuit de escrocherie sau de vreun plan concertat", a declarat avocatul lui Bernard Tapie.

Tapie, după ce a fost încarcerat preventiv într-un spital parizian şi interogat timp de 96 de ore, s-a retras departe de capitală pentru a se odihni dar promite o declaraţie de presă în cursul zilei de luni.

Anchetatorii bănuiesc că arbitrajul favorabil din 2008 pentru omul de afaceri, pe vremea deci când preşedinte era Nicolas Sarkozy şi ministru de finanţe Christine Lagarde, actuala şefă a FMI, a fost un aranjament, un trucaj.

În acea vreme, Bernard Tapie era în conflict deschis cu banca Crédit Lyonnais - aflată pe atunci sub tutela statului - care în anii 90 vânduse părţile omului de afaceri din firma Adidas contra unui preţ considerat prea mic. Tapie intentase deci un proces băncii dorind să-şi recupereze o parte din bani. Statul a intervenit atunci şi a cerut un arbitraj care s-a soldat cu despăgubirea omului de afaceri cu peste 400 de milioane de euro.

Un arbitraj contestat azi de guvernul socialist de la Paris care în faţa polemicii stârnite a decis să conteste acea decizie. În aşteptarea unui probabil nou proces, Bernard Tapie, în vârstă de 70 de ani, a fost inculpat sub acuzaţia de "escrocherie în bandă organizată" , împreună cu alte două nume importante de din Franţa: şeful Orange, Stéphane Richard şi fostul ministru al Economiei din epoca Sarkozy, Christine Lagarde,dar actuala directoare FMI, a fost pusă sub un statut intermediar, între inculpat şi martor în această afacere.

Capul de acuzare reţinut de anchetatori pentru Tapie - "escrocherie în bandă organizată" - este pedepsit foarte sever de codul penal francez. Escrocheria simplă este pasibilă cu 5 ani închisoare şi 375 de mii de euro amendă. Banda organizată, calificativ ce se adaugă deci în cazul Tapie, este o circumstanţă agravantă ce poate îngreuna pedeapsa cu până la zece ani închisoare şi un milion de euro amendă, ca în cazul corupţiei active.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite