Belgia: selfi-uri în morgă, cu cadavre de terorişti şi şampanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două persoane au fost ucise, alta rănită şi încă 15 arestate în descinderile de la 15 ianuarie
Două persoane au fost ucise, alta rănită şi încă 15 arestate în descinderile de la 15 ianuarie

Pe 15 ianuarie, forţele antitero belgiene au ucis doi bărbaţi, pe care-i filau sub suspiciuni că plănuiesc un atac de tipul celui din redacţia Charlie Hebdo. Şase luni mai târziu, o anchetă internă a scos la iveală o serie de selfi-uri făcute de doi bărbaţi - cel mai probabil, poliţişti -, care au circulat pe reţeaua internă a unei unităţi antitero.

O anchetă internă realizată de poliţia belgiană a condus la descoperirea unor fotografii catalogate drept jignitoare. Doi bărbaţi, cei mal probabil membri ai forţelor de ordine, şi-au făcut selfi-uri lângă cadavrele celor doi presupuşi terorişti, în camera în care se realizează autopsiile. În fotografii se poate vedea şi cum cei doi deschid o sticlă de şampanie, potrivit presei belgiene. 

Imaginile au fost postate pe reţeaua de intranet a unităţii care se ocupă de facţiunile teroriste islamice din cadrul forţelor antitero belgiene. Până acum, cei doi bărbaţi care s-au pozat cu trupurile nu au fost identificaţi, a declarat Christian De Valkeneer, procurorul general din Liège, citat de cotidianul „DH”, adăugând că ia în calcul posibilitatea ca aceştia să fie poliţişti. 

În schimb, anchetatorii au confirmat că trupurile din morgă care apar în fotografii sunt ale celor doi presupuşi terorişti ucişi în ianuarie, Soufiane Amghar şi Khalid Ben Larbi.

În seara zilei de 15 ianuarie, forţele speciale belgiene au intervenit împotriva membrilor unei grupări teroriste în oraşul Verviers. Poliţiştii interceptaseră planurile teroriştilor de a organiza un atentat precum cel care avusese loc cu câteva zile înainte, la Paris, în redacţia publicaţiei Charlie Hebdo. Gruparea din Belgia viza însă poliţişti, scopul lor fiind să ucidă cât mai mulţi membri ai forţelor de ordine, pe stradă şi în secţii. 

Atunci, două persoane au fost ucise, după ce au deschis focul asupra membrilor trupelor speciale belgiene. Alte 13 persoane au fost arestate în Belgia şi două în Franţa în legătură cu planurile teroriste. Poliţiştii au confiscat atunci de la teroriştii din Belgia arme, muniţie şi explozibile, dar şi uniforme de poliţie şi mari sume de bani. 

„În urma investigaţiei s-a dovedit că aceşti oameni intenţionau să omoare poliţişti de pe stradă şi din comisariate. Operaţiunea a fost menită să distrugă o celulă teroristă, însă şi reţeaua logistică din spatele ei“, a declarat Eric Van Der Sypt, purtător de cuvânt al poliţiei belgiene. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite