Doi morţi şi un rănit într-o operaţiune antiteroristă desfăşurată în oraşul Verviers. Suspecţii plănuiau să ucidă poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operaţiune antiteroristă în Belgia: cel puţin trei oameni au murit. FOTO AFP
Operaţiune antiteroristă în Belgia: cel puţin trei oameni au murit. FOTO AFP

Forţele speciale belgiene au intervenit, joi seara, împotriva membrilor unei grupări teroriste în oraşul Verviers, potrivit RTBF, citat de Mediafax. Suspecţii plănuiau să ucidă poliţişti în stradă şi să atace secţii de poliţie, informează BBC.

UPDATE Gruparea de terorişti plănuia să ucidă poliţişti de pe stradă şi din secţiile de poliţie, spun autorităţile belgiene. Atacurile erau iminente, potrivit oficialilor, adăugând că cei doi suspecţi ucişi în Verviers încă nu au fost identificaţi.

13 suspecţi au fost arestaţi în Belgia, alţi doi în Franţa. Arme, muniţie şi explozibile, dar şi uniforme de poliţie şi mari sume de bani au fost confiscate în timpul raidurilor, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei Thierry Werts.

În urma investigaţiei s-a dovedit că aceşti oameni intenţionau să omoare poliţişti de pe stradă şi din comisariate. Operaţiunea a fost menită să distrugă o celulă teroristă, însă şi reţeaua logistică din spatele ei“, adaugă Eric Van Der Sypt, un alt purtător de cuvânt.

UPDATE Delegaţia preşedintelui Klaus Iohannis este în siguranţă, iar autorităţile belgiene lucrează cu ofiţerii SPP care îl păzesc pe şeful statului, aflat într-o vizită de două zile la Bruxelles, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Şeful statului s-a ântâlnit ieri cu preşedintele Comisiei Eruopene, Jean-Claude Juncker, şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, iar astăzi se va întâlni cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE Primarul din Verviers, Piers Schofield, a precizat pentru postul BBC că situaţia este acum calmă şi sub control, adaugând că numărul poliţiştilor a fost suplimentat în apropierea clădirilor oficiale.

Un adjunct al procurorului parchetului federal, Eric Van der Sypt, a declarat că până în prezent nu a fost stabilită nicio legătură între operaţiunile anti-teroriste desfăşurate joi seară şi atentatele din Paris de săptămâna trecută.

UPDATE Potrivit www.rtl.be, este vorba despre tineri care se întorseseră recent din Siria, unde se presupune că ar fi fost radicalizaţi. 

„Oficialii au confirmat, până acum, trei decese. Suspecţii erau puternic înarmaţi. Au avut loc mai multe împuşcături“, a relatat Julien Modave, reporter RTLinfo. Pe de altă parte, însă, AFP transmite că, în urma operaţiunii antiteroriste, au murit două persoane, iar o a treia a fost rănită.

Autorităţile belgiene au anunţat că joi seară au avut loc mai multe operaţiuni antiteroriste în ţară, conform postului RTFB. De asemenea, o alertă cu bombă a avut loc şi la sediul poliţiei din Bruxelles, clădirea fiind evacuată.

Totodată, premierul belgian Charles Michel a convocat o reuniune de urgenţă a guvernului, după ce doi presupuşi extremişti musulmani au murit în timpul unei operaţiuni antiteroriste care a avut loc la Verviers, în estul ţării.

„Operaţiunile anti-teroriste demonstrează determinarea guvernului belgian de a-i combate pe cei care vor să provoace haos”, a declarat premierul belgian, potrivit purtătorului său de cuvant, Frédéric Cauderlier. 

Şeful guvernului din Belgia a confirmat că joi seara au fost demarate mai multe operaţiuni anti-teroriste care vizau preponderent tinerii reveniţi din zonele de luptă, în special din Siria.

 

Suspecţii plănuiau un atentat terorist în Belgia

Potrivit rtl.be, cei trei suspecţi se întorseseră din Siria în urmă cu o săptămână, unde se presupune că au fost radicalizaţi. Aceştia erau monitorizaţi de către Poliţia belgiană, care a intervenit repede şi în forţă deoarece existau indicii temeinice că teroriştii pregăteau un atentat, lucru confirmat şi de purtătorul de cuvânt al Parchetului.

Zona în care au intervenit forţele speciale belgiene a fost izolată. „La faţa locului au ajuns mai multe ambulanţe. Am văzut o maşină de poliţie care a trecut pe lângă mine cu o viteză mare, apoi am auzit împuşcături şi o explozie“, a detaliat un martor pentru RTL. 

anti tero belgia FOTO AFP

FOTO AFP

La începutul acestei săptămâni, poliţia belgiană a arestat un traficant de arme care se presupune că ar fi avut legătură cu fraţii Kouachi, autorii atentatului terorist din Franţa.

Nivelul de alertă antiteroristă din Belgia a fost ridicat la 3 (din 4) în mai multe localităţi, potrivit BBC.

Delegaţia preşedintelui Klaus Iohannis în Belgia este în siguranţă

Delegaţia preşedintelui Klaus Iohannis este în siguranţă, iar autorităţile din Belgia colaborează cu ofiţerii SPP, a anunţat, joi seară, Administraţia Prezidenţială. 

„Autorităţile belgiene ne-au asigurat că s-au luat toate măsurile pentru ca delegaţia României să fie în deplină siguranţă. Ei colaborează îndeaproape cu ofiţerii SPP care însoţesc delegaţia preşedintelui Klaus Iohannis”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Klaus Iohannis se află într-o vizită oficială de două zile la Bruxelles.


Forţele speciale belgiene au intervenit, joi seară, într-o clădire din oraşul Verviers unde se aflau presupuşi membri ai unui grup terorist. În urma unui schimb de focuri, trei persoane şi-au pierdut viaţa. Mai mulţi suspecţi au fost reţinuţi. De asemenea, în zonă au fost auzite şi mai multe explozii.

„O operaţiune antiteroristă este în curs de desfăşurare", au anunţat surse guvernamentale belgiene. „Este vorba de membri ai unei organizaţii islamiste", au precizat aceleaşi surse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite