Belarus. Opozanta Sviatlana Ţihanouskaia este acuzată de apel la insurecţie

0
0
Sviatlana Ţihanouskaia FOTO TASS
Sviatlana Ţihanouskaia FOTO TASS

Regimul Lukaşenko a plasat-o pe opozanta Sviatlana Ţihanouskaia pe lista cu persoane căutate în Belarus, sub acuzaţia că a lansat apeluri la insurecţie, relatează Reuters.

Sviatlana Ţihanouskaia, care a fugit în Lituania vecină imediat după alegerile prezidenţiale contestate de la 9 august, s-a întâlnit cu lideri politici europeni şi l-a îndemnat pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko să plece de la putere.

Ea a fost plasată, de asemenea, în mod automat pe lista cu persoane căutate de Rusia, în contextul în care cele două ţări fac parte dintr-un bloc regional, precizează Ministerul rus de Interne.

Marţi, Sviatlana Ţihanouskaia i-a dat un ultimatum lui Aleksandr Lukaşenko, cerându-i liderului de la Minsk să părăsească puterea până cel târziu la 25 octombrie.

„Dacă cererile noastre nu sunt respectate până la 25 octombrie, întreaga ţară va coborî paşnic în stradă şi la 26 octombrie toate întreprinderile vor fi în grevă, drumurile vor fi blocate, în timp ce magazinele de stat nu vor mai vinde nimic”, a avertizat Ţihanouskaia, citată într-un comunicat.

Alegerile din 9 august au fost urmate de manifestaţii de amploare anti-Lukaşenko, care este presat să recunoască fraudele electorale şi să organizeze un nou vot.

Aflat de 26 de ani la putere, Aleksandr Lukaşenko susţine că votul din 9 august a avut loc corect şi refuză să dea curs cererilor manifestanţilor. Ba mai mult, se dedă represiunii cu arestări brutale, torturi şi intimidări.

Luni, după un noul val de arestări în rândul protestatarilor, Poliţia Belarusă a fost autorizată să folosească arme letale în cursul manifestaţiilor în caz de necesitate.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite