Barroso către Mario Monti: Ai o responsabilitate istorică. Italia este într-o situaţie dificilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul italian Mario Monti şi preşedintele CE Jose Barroso
Premierul italian Mario Monti şi preşedintele CE Jose Barroso

Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso i-a spus astăzi noului premier italian Mario Monti că are o răspundere istorică, dar a precizat că nu aşteaptă miracole sau schimbări pe pieţele financiare „de pe o zi pe alta".

"În realitate, situaţia Italiei rămâne dificilă. I-am spus lui Mario Monti că are o responsabilitate istorică. Dar este nevoie de eforturi susţinute. Nimeni nu se aşteaptă la miracole. Nu vor intervene schimbări magice după o întâlnire sau două. Şi da, în privinţa Italiei sunt îngrijorări obiective pe pieţe. Nu putem schimba însă această percepţie de pe o de la o zi la alta", a spus astăzi Barroso.

Prima vizită a lui Monti, după ce a primit votul de încredere al clasei politice italiene, a fost la Bruxelles, la Comisia Europeană, unde noul premier a şi lucrat mai mulţi ani. Abia după un şir lung de complezenţe, cei doi au venit cu detaliile discuţiilor pe care le-au avut. "Dragă Mario, îţi doresc toate cele bune", a spus Barroso. „Domnule Barroso vă mulţumesc pentru cuvintele şi ospitalitatea deosebită", a spus Monti.

Noul cabinet al lui Mario Monti a obţinut vineri votul de încredere al Camerei Deputaţilor, după ce, joi seara, trecuse de Senat. Camera Deputaţilor s-a pronunţat în favoarea noului executiv condus de Mario Monti cu 556 de voturi pentru din totalul de 617 deputaţi prezenţi.

Monti a depus jurământul la mijlocul săptămânii trecute. Validarea noului cabinet vine după ce studenţii au ieşit în stradă în mai multe oraşe italiene, pentru a protesta faţă de reducerile de cheltuieli prevăzute de noul guvern.

Demonstraţiile - multe sub sloganul „Nu guvernului bancherilor" - au avut loc în Milano şi Torino, la Roma, în Palermo, unde s-au înregistrat ciocniri între protestatari şi forţele de ordine.

Fost premier, Silvio Berlusconi, a demisionat exact în perioada în care Bruxelles-ul a trimis la Roma, inspectori, urmare a deciziei Eurogrupului de la sfârşitul lui octombrie. Comisia Europeană aprecizat că aceştia vor monitoriza felul în care autorităţile italiene pun în parctică programele de reformă, dar că vor face o evaluare separată de cea a misiunii Fondului Monetar Internaţional.

Ieri a fost rândul noului premier al Greciei Lucas Papademos să aibă primele discuţii cu şefii de la Bruxelles. Vezi ce sarcini şi deadline-uri a primit grecul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite