Barack Obama îndeamnă NATO, de la Hanovra, să susţină Polonia, România şi ţările baltice în faţa Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama a îndemnat NATO, luni, la Hanovra, să „susţin“ ţările aliate din estul Europei, „Polonia, România şi ţările baltice“ în faţa a ceea ce acestea denunţă drept o nouă ameninţare a unei agresiuni ruse şi să facă faţă „unor ameninţări“, în zona de sud a Alianţei Nord-Atlantice, alături de Turcia, care se învecinează cu Siria şi Irakul, relatează AFP.

„Misiunea centrală a NATO este şi va fi întotdeauna datoria noastră solemnă, angajamentul asumat prin Articolul 5 pentru apărarea noastră comună. De aceea vom continua să consolidăm apărarea aliaţilor noştri din prima linie, Polonia, România, ţările baltice“, a subliniat Obama.

El urmează să insiste asupra acestui mesaj la Summitul NATO de la Varşovia, la începutul lui iulie.

„Europa s-a complăcut uneori în privinţa propriei Apărări“, a reproşat şeful statului american la Hanovra.

Preşedintele american a cerut ca toate statele membre NATO să-şi „asume responsabilităţile“, apreciind că „nu se întâmplă întotdeauna aşa“.

Apel la o Europă unită

Barack Obama a îndemnat luni Europa să rămână „puternică şi unită“, în contextul în care proiectul european se confruntă cu o criză fără precedent, pe fondul ameninţării ieşirii Regatului Unit din UE (Brexit) şi ascensiunii populismului.

„Statele Unite şi întreaga lume au nevoie de o Europă puternică, prosperă, democratică şi unită“, a declarat preşedintele american în discursul pe care l-a susţinut la Hanovra, în nordul Germaniei, subliniind că bătrânul continent se află într-un moment „decisiv“ al istoriei sale.

După ce i-a avertizat la sfârşitul săptămânii pe britanici, la Londra, în legătură cu o eventuală ieşire a ţării din UE, Obama a ales Germania pentru a-şi sublinia mesajul, subliniind asupra importanţei unităţii Europei într-un moment în care proiectul construcţiei europene este pus în discuţie aşa cum nu a mai fost pus de la lansarea sa, după Al Doilea Război Mondial, notează AFP, potrivit news.ro.

„Poate că aveţi nevoie ca cineva din exterior, ca mine, să vă amintească progresele pe care le-aţi făcut“, a spus el.

Barack Obama le-a amintit europenilor războaiele şi conflictele provocate de rivalităţi naţionale care au însângerat continentul în urmă cu un secol.

„În secolul trecut, în două rânduri într-o perioadă de 30 de ani, forţele imperiilor, intoleranţei şi naţionalismului extrem au consumat şi redus la ruină acest continent“, a avertizat el.

Ţinând cont de acest trecut belicos, Obama şi-a exprimat îngrijorarea faţă de îndoielile care-i afectează în prezent pe europeni.

„Dacă o Europă unită, paşnică, democratică şi orientată către economia de piaţă începe să se îndoiască de ea însăşi, să-şi pună în discuţie progresele realizate în aceste ultime decenii, atunci (...) acest lucru le va consolida poziţia celor care spun asta nu poate merge şi va susţine comunitarismul“, a insistat preşedintele american.

În această privinţă el a ţinut să „amintească (faptul) că ţările noastre au mai mult succes şi sunt mai în securitate atunci când integrează oameni din toate orizonturile şi credinţele (...), iar acest lucru contează pentru cetăţenii noştri care sunt musulmani“.

Fragilizarea Europei, în faţa multiplelor provocări cu care se confruntă continentul, constituie o sursă de îngrijorare tot mai mare pentru administraţia americană, alături de eventualitatea unui „Brexit“, criza migraţiei care alimentează populismul, ameninţarea organizaţiei jihadiste Statul Islamic, situaţia tot mai instabilă în Ucraina sau lentoarea economică persistentă ce afectează continentul.

Ascensiunea populismului şi euroscepticvismului a fost ilustrată din nou, duminică, în Austria, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, în urma căruia candidatul extremei drepte s-a clasat pe primul loc, iar reprezentanţi ai unor partide tradiţionale au fost eliminaţi din cursă.

Minisummit găzduit de Merkel

Obama urmează să-şi reitereze îngrijorările luni după-amiaza, în cadrul unui minisummit la care a fost invitat, la Hanovra, de gazda sa, cancelarul Angela Merkel, alături de şefii guvernelor britanic David Cameron şi italian Matteo Renzi şi de preşedintele francez François Hollande.

Obama intenţionează de asemenea să-i îndemne să nu mai conteze doar pe Statele Unite pentru a le asigura apărarea în cadrul NATO şi să-şi crească nivelul cheltuielilor militare.

Reuniunea celor cinci lideri este totodată consacrată situaţiei din Libia şi Siria. Obama a anunţat, în legătură cu acest subiect, trimiterea în Siria a 250 de instructori militari americani, în special din cadrul forţelor speciale, cu scopul de a ajuta forţele rebele să lupte împotriva Statului Islamic.

Vizita lui Obama în Germania, ultima pe care o efectuează în calitate de preşedinte al Statelor Unite în această ţară, constituie totodată o ocazie de a-i acorda lui Merkel, pe care a acoperit-o de laude, statutul de lider al Europei şi de a pleda alături de ea în favoarea deblocării negocierilor în curs asupra proiectului Acordului de liber-schimb (TTIP sau TAFTA).

Negocieri pe această temă urmează să fie reluate luni la New York. Ele întârzie de mai multe luni, din cauza unor divergenţe între europeni şi americani, care se acuză reciproc atât de faptul că vor să-şi protejeze în mod excesiv pieţele, cât şi de scepticismul tot mai puternic al opiniilor publice de cele două prăţi ale Atlanticului, notează news.ro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite