Balerina Carla Fracci, cea mai cunoscută stea a dansului italian, a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rolul ei predilect a fost Giselle, personaj pe care l-a interpretat cu un lirism puţin comun.
Rolul ei predilect a fost Giselle, personaj pe care l-a interpretat cu un lirism puţin comun.

Carla Fracci, cea mai cunoscută stea a dansului italian, a murit la vârsta de 84 de ani, joi, la Milano unde şi-a realizat cea mai mare parte a carierei, la prestigiosul Teatru Scala, a anunţat instituţia milaneză.

Într-un comunicat, „Teatrul Scala anunţă cu emoţie vestea dispariţiei Carlei Fracci, astăzi, în casa ei din Milano. Teatrul, oraşul şi dansul pierd o figură istorică, legendară, care a lăsat o amprentă foarte adâncă în identitatea noastră şi a adus o contribuţie fundamentală la prestigiul culturii italiene în lume". 

Rolul ei predilect a fost Giselle, personaj pe care l-a interpretat cu un lirism puţin comun.

„Cea mai mare. Divină şi eternă. Plină de dragoste pentru dans, de noi proiecte, de idei pentru toată viaţa, cu entuziasmul unei tinere la 20 de ani. Italia îi este recunoscătoare pentru totdeauna imensei Carla Fracci", a reacţionat pe Twitter ministrul Culturii Dario Franceschini, aducându-i omagiu celei care a dansat alături de cei mai mari balerini ai secolului ei, de la Rudolf Nureev la Mikhail Baryşnikov, scrie Le Figaro. 

Cunoscută în ţara sa ca „La Fracci", această femeie elegantă brunetă, întotdeauna îmbrăcată în alb, care a interpretat mai mult de 200 de personaje de-a lungul carierei, a fost numită prim-balerină a celebrei instituţii milaneze în 1958. 

În 1946, la vârsta de 9 ani, a fost admisă la şcoala de balet de la Scala, unde a studiat dansul în special cu Vera Volkova, ceea ce i-a permis să beneficieze de o dublă tradiţie clasică, cea de la Milano şi cea de la Sankt Petersburg. 

Cu ajutorul soţului ei, regizorul Beppe Menegatti, devine independentă. Apreciată de coregrafi precum John Cranko sau Roland Petit, ea s-a distins prin interpretările foarte personale. A participat şi la creaţii originale, de exemplu la cele realizate de Mario Pistoni în 1966 sau ale lui Roland Petit în 1996, sau la reconstituiri ale baletelor Isadorei Duncan de Millicent Hodson, în 1990. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite