Avioane rusești capabile să transporte arme nucleare, detectate în apropierea Finlandei

0
0

Firma israeliană de informații ImageSat International (ISI) a detectat o „prezență neregulată” a bombardierelor strategice rusești TU-160 și TU-95 desfășurate pe baza aeriană Olenia, de lângă Finlanda, scrie Jerusalem Post.

Avioane rusești TU-160 FOTO Profimedia
Avioane rusești TU-160 FOTO Profimedia

Conform imaginilor prin satelit realizate de companie, patru bombardiere TU-160 au fost detectate pe 21 august și trei TU-95 pe 25 septembrie. Publicația israeliană notează că pe 12 august nu existau bombardiere strategice prezente la baza aeriană.

În urma modelelor generate de sistem reieste faptul că baza aeriană Engels este posibilul punct de decolare al bombardierelor strategice detectate în baza aeriană Olenia”, se arată în raport.

Baza aeriană Engels găzduiește singurele bombardiere strategice ale Rusiei staționate în apropierea Ucrainei și este baza Regimentului 121 de Aviație pentru Bombardiere Grele (121 TBAP) care operează Tu-160 și Tu-95.

Bombarderele, capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare strategice, au fost active în războiul ucrainean, de când Moscova a pornit invazia, pe 24 februarie. Pe tot parcursul războiului împotriva Ucrainei, Forțele Aeriene Ruse nu au reușit să câștige superioritatea aeriană și au pierdut numeroase avioane.

Potrivit The Drive, regimentul a primit titlul onorific de „Gărdă” – un titlu prestigios pentru unitățile militare ruse – pentru „eroismul demonstrat de personalul regimentului în operațiunile de luptă”.

Deși nu este clar de ce bombardierele au fost dislocate la această bază aeriană, informațiile au fost făcute publice în timp ce președintele rus Vladimir Putin continuă să amenințe Occidentul că ar putea folosi arme nucleare strategice, inclusiv după ce a anunțat o mobilizare parțială în țară, spunând că „acesta nu este o cacealma.”

Baza aeriană Olenia este situată în Peninsula Kola, șa 92 de kilometri sud de Murmansk. Aceasta găzduiește Flota de Nord a Rusiei și un număr semnificativ de arme și echipamente militare, inclusiv arme nucleare tactice și strategice.

Începând cu 2020, unitățile de la bază sunt subordonate ramurilor de aviație cu rază lungă de acțiune a Forțelor Aerospațiale Ruse.

Conform datelor din 2020 publicate în cadrul Tratatului de reducere a armelor Noul START dintre Moscova și Washington, Rusia a declarat că deține 1.447 de focoase strategice și are capacitatea de a desfășura „multe peste 1.550 de focoase ICBM și SLBM modernizate, precum și mult mai multe bombardiere grele, dar este constrânsă de către New START.

Baza aeriană este, de asemenea, o bază aeriană majoră a Rusiei, cu o capacitate de atac enormă, care ar trimite un semnal către Statele Unite și NATO. Baza este, de asemenea, în afara razei de acoperire a armamentului ucrainean care a lovit bazele aeriene ruse cu armament livrat de Washington și alte națiuni europene.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete militare al Ucrainei, Vadim Skibițki, a declarat marți într-un interviu pentru The Guardian că Kievul evaluează ca „foarte mare” amenințarea ca Moscova să folosească arme tactice împotriva țării sale.

Potrivit lui Skibițki, loviturile tactice ar viza probabil locații de-a lungul liniei frontului, unde există un număr mare de oameni, echipamente, precum și centre de comandă și infrastructură critică.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite