NATO ar putea ataca armata rusă din Ucraina dacă Putin va utiliza arme nucleare tactice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea va reacționa în mod hotărât - în acord cu SUA - la un posibil atac nuclear în Ucraina, realizat de Rusia, a declarat ministrul polonez de Externe Zbigniew Rau într-un interviu acordat pentru RMF FM.

NATO ar putea răspunde hotărât la un eventual atac nuclear FOTO Shutterstock
NATO ar putea răspunde hotărât la un eventual atac nuclear FOTO Shutterstock

„Într-o astfel de situație, răspunsul țărilor NATO ar fi, probabil, cel prezentat de șeful Consiliului de Securitate Națională al Statelor Unite, Jake Sullivan. S-ar ajunge la un răspuns convențional în Ucraina”, a declarat Rau. 

Întrebat dacă asta ar însemna intrarea forțelor NATO în Ucraina, Zbigniew Rau a declarat: „Nu poate fi exclus, dar trebuie spus și că nu ar fi o procedură necesară, pentru că se pot folosi arme convenționale, de exemplu aviația, sau lansarea de rachete adecvate, nu neapărat de pe pământ ucrainean”.

 „Din câte știm noi, Putin amenință cu folosirea armelor nucleare tactice pe teritoriul Ucrainei, nu pentru a ataca NATO, ceea ce înseamnă că NATO ar trebui să răspundă într-un mod convențional. Dar răspunsul ar trebui să fie devastator. Și cred că acesta este mesajul clar pe care alianța NATO îl trimite Rusiei acum”, a mai spus ministrul polonez de externe pentru NBC News.

Zbigniew Rau a criticat tweet-ul lui Radosław Sikorski în care acesta a sugerat că americanii s-ar afla în spatele atacului asupra Nord Stream. Ministrul a spus că această ipoteză a fost deja folosit de Rusia și a adus prejudicii Poloniei. 

Jurnalistul Paweł Żuchowski l-a întrebat pe Zbigniew Rau dacă a fost abordat acest subiect în timpul întâlnirilor pe care le avea la Washington, iar Rau a dat un răspuns diplomatic. 

„Întâlnirile diplomatice sunt de natură diplomatică, ambele părți se comportă cu tact - așa că nu-mi amintesc astfel de discuții!” a răspuns Rau. „Nu vă amintiți?” - a întrebat Paweł Żuchowski, dar Rau nu a mai răspuns. 

Ministrul Zbigniew Rau a adăugat că declarația lui Sikorski a rănit Polonia pentru că pune sub semnul întrebării poziția țării ca aliat încercat și testat al Statelor Unite și al altor țări NATO. De asemenea, declarația lui Sikorski despre Nord Stream a provocat o furtună fără precedent în presa americană. 

„Vremea eliberării de vize turistice pentru ruși s-a încheiat. Polonia - în conformitate cu poziția țărilor UE - nu va accepta cetățeni ai acestei țări care fug de pe teritoriul Federației Ruse”, a mai afirmat Zbigniew Rau, în același interviu. „Acesta este un principiu de la care există două excepții - este vorba de chestiuni umanitare sau atunci când cineva și-a exprimat anterior în mod public atitudinea critică față de regimul rus - în special în ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, și este capabil să o documenteze”, explică ministrul de externe.

Zbigniew Rau a subliniat că cei care nu au vorbit anterior în mod public pe această temă, iar acum au decis că vor să părăsească teritoriul Federației Ruse de teama de a fi recrutați în armată, nu pot conta pe obținerea unei vize turistice în Polonia.

Ministrul polonez de externe a spus că ucrainenii i-au înfrânt deja pe soldații profesioniști ai armata ruse, astfel că noii recruți, care sunt „slab antrenați și echipați”, cel mai probabil nu vor putea schimba cursul războiului. Rau a spus că mobilizarea poate totuși să aibă un efect – în privința opiniei publice din Rusia, potrivit Digi24. 

„Până acum, războiul era popular, cel puțin pentru majoritatea populației ruse, până la 80%”, a spus Rau. Acum, însă, aproape fiecare persoană din Rusia va fi direct afectată de război, în condițiile în care ele sau rudele lor ar putea fi trimise pe front, unde riscă să ajungă victime ale războiului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite