Aviaţia israeliană se antrenează, în premieră, în Germania: omagii pentru victimele Holocaustului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blue Wings 2020 FOTO EPA-EFE
Blue Wings 2020 FOTO EPA-EFE

Forţele aeriene israeliene efectuează de marţi exerciţii în Germania, o premieră istorică plasată sub semnul memoriei, cu comemorări ale Holocaustului şi luării de ostatici de la Jocurile Olimpice de la Muenchen din 1972, relatează AFP.

O escadrilă germano-israeliană formată din avioane F-16 şi Euofighter a survolat marţi baza aeriană Fürstenfeldbruck, în apropiere de Muenchen, în sudul Germaniei.

Acolo s-a desfăşurat în sânge, în 1972, luarea de ostatici a unor atleţi israelieni de către gruparea palestiniană Septembrie Negru. Armata germană şi israeliană au ţinut astfel să comemoreze acest eveniment care a îndoliat Israelul şi istoria olimpismului.

Escadrila a survolat apoi fostul lagăr nazist Dachau, construit în 1933 în apropiere de Muenchen şi care a servit ca model pentru alte tabere de concentrare ridicate din ordinul liderului nazist Adolf Hitler în Europa.

Printre piloţii israelieni figurează şi urmaşi ai victimelor Holocaustului, soldat cu moartea a şase milioane de persoane.

Delegaţiile germană şi israeliană au depus apoi o jerbă la memorialiul bavarez, în prezenţa minstrului Apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, iar un rabin a ţinut o rugăciune.

Aviaţiile germană şi israeliană sunt implicate până la 28 august în exerciţii comune, numite „Blue wings 2020”, primele între cele două ţări în teritoriul federal şi singurele realizate în străinătate de Israel în acest an.

Aceste exerciţii au loc într-un context simbolic, marcat de împlinirea a 75 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Este vorba de un „eveniment foarte emoţionant pentru toţi” participanţii, a decarat, sub rezerva anonimatului, un ofiţer israelan, nepotul unui supravieţuitor al Holocaustului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite