Autorul atacului de la Hamburg era cunoscut autorităţilor ca „islamist“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criminaliştii au luat probe la scurt timp după atacul comis într-un supermarket din Hamburg  Foto: EPA
Criminaliştii au luat probe la scurt timp după atacul comis într-un supermarket din Hamburg  Foto: EPA

Bărbatul suspectat că a ucis o persoană cu cuţitul într-un supermarket din oraşul german Hamburg era cunoscut ca fiind islamist, au afirmat sâmbătă autoriăţile germane, adăugând că motivul atacului rămâne deocamdată neclar, relatează thelocal.de.

Suspectul, un bărbat în vârstă de 26 de ani de origine palestiniană, a ajuns în Germania în anul 2015, însă urma să fie deportat, ca urmare a faptului că cererea sa de azil fusese respinsă.

„Era cunoscut ca islamist, dar nu ca jihadist“, a declarat ministrul de Interne din Hamburg, Andy Grote, adăugând că „nu există indicii de radicalizare“ în cazul bărbatului. 

Totodată, a precizat Grote, deşi atacul ar fi putut fi comis dintr-un motiv „islamist“, suspectul suferea de „instabilitate psihologică“, astfel că deocamdată nu este clar ce anume l-a determinat să comită acest act.

Pe baza informaţiilor strânse după atacul comis vineri la Hamburg, poliţia a precizat că bărbatul a intrat într-un supermarket şi a luat de pe raf un cuţit de bucătărie ce avea în jur de 20 de centimetri.

„A rupt ambalajul şi, deodată, a atacat brutal un bărbat în vârstă de 50 de ani, care a murit ulterior“, a afirmat adjuncta şefului poliţiei, Kathrin Hennings. 

Apoi, a rănit alţi doi bărbaţi în supermarket, a luat-o la fugă, iar în goana sa a rănit alte câteva persoane. Agresorul a fost imobilizat de trecători. În total, şase persoane au suferit leziuni.

Câţiva martori au declarat pentru France-Presse că bărbatul a strigat „Allahu Akbar“ în timp ce fugea de la locul faptei. 

Atacul de la Hamburg redeschide dezbaterea pe tema refugiaţilor cu numai două luni înaintea alegerilor federale legislative din Germania, în urma cărora cancelarul Angela Merkel va încerca să obţină un nou mandat în fruntea Executivului de la Berlin.

Politica „uşilor deschise“ pentru refugiaţi, pe care Merkel a promovat-o, a dus la sosirea în Germania a peste un milion de solicitanţi de azil numai în anul 2015, provocând dezbateri aprinse despre modul în care aceştia ar putea fi integraţi în societatea germană şi despre pericolele aferente venirii lor în această ţară, mai ales despre riscul comiterii unor atentate.

Pe data de 19 decembrie 2016, un camion a intrat în mulţimea adunată la un târg de Crăciun din capitala Germaniei. Atentatul s-a soldat cu 12 morţi şi aproape 50 de răniţi şi a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite