Autorităţile franceze sunt îngrijorate. Acţiunile cu un caracter antisemit s-au dublat în primele şapte luni ale anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actele antisemite de pe teritoriul francez aproape s-au dublat în primele şapte luni ale anului 2014, a anunţat vineri Consiliul Reprezentant al Instituţiilor Evreieşti din Franţa (CRIF), informează  „Le Monde”, în ediţia sa electronică.

527 de acte cu un caracter antisemit (acţiuni sau ameninţări) au fost înregistrate între 1 ianuarie şi 31 iulie 2014, faţă de 276 în primele şapte luni ale anului trecut, o creştere cu 91%, precizează CRIF într-un comunicat, citând cifre date de Departamentul de Protecţie a Comunităţii Evreieşti (SPCJ).

Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a confirmat luni publicaţiei „Le Monde” că a a avut loc o creştere semnificativă. „Acţiunile antisemite au avut o creştere semnificativă de la începutul acestui an: Am constat acest lucru alături de reprezentanţii comunităţii evreieşti cu care suntem în dialog constant. Guvernul este determinat să lupte cu hotărâre împotriva acestor dovezi de ură care afectează Republica din interior. Începând cu luna mai, am decis îmbunătăţirea protecţiei tuturor locurilor de cult”, a precizat Cazeneuve.

„Pentru ca nici un act rasist sau antisemit să nu rămână nepedepsit, am cerut prefecţilor în luna iulie să recurgă sistematic şa articolul 40, care le permite  să semnaleze justiţiei orice act de asemenea natură care le este adus la cunoştinţă, fără a depune o plângere”, a adăugat ministrul de Interne.  

Într-un comunicat postat pe pagina oficială de Facebook, SPCJ a precizat că acţiunile antisemite (violenţe, incendii, vandalism, atentate sau încercări de atentate) au crescut mult de tot (126%), în timp ce ameninţările (manifestări, broşuri, scrisorii, inscripţii) sunt mai puţine. De asemenea, la rândul lor, cei din CRIF solicită puterilor publice să se preocupe mai mult de „protecţia bunurilor şi persoanelor”, mai ales în perioada celebrării Noului An Evreiesc din perioada 24-26 septembrie şi să ia măsuri de prevenţie.

„Antisemitismul nu este rezultatul ciocnirilor comunitare. Este traducerea unei derive violente a societăţii noastre unde evreii sunt primele victime. A ataca evreii înseamnă a ataca întreaga societate franceză”, a afirmat preşedintele CRIF, Roger Cukierman, citat de „Le Monde”. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite