Adepţii din Hexagon ai regionalizării Franţei salută demersul scoţienilor prin care vor să-şi declare independenţa ţării de Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Separatiştii basci francezi, bretoni sau corsicani îşi exprimă susţinerea faţă de referendumul din Scoţia, desfăşurat pe 18 septembrie, pe care îl văd un demers prin care este oferit „poporului puterea cuvântului”, potrivit „Le Figaro”.

Unul din principalii reprezentanţi ai naţionalismului basc din Franţa, Peio Etcheverry-Ainchart, este de acord cu demersul realizat de scoţieni, considerând că aceştia merită să se pronunţe asupra independenţei. Peio Etcheverry-Ainchart exprimă pozţia publică a trei partide de stânga susţinătoare ale adoptării federalismului, Averzaleen Batasuna, Euska Alkartasuna şi Sortu.

„Ca patriot basc federalist, sunt pentru o construcţie europeană fondată pe o federaţie a popoarelor suverane”, a afirmat reprezentantul bascilor.  De asemenea, consideră că „este anormal din punct de vedere constituţional ca Franţa să fie singura ţară din Europa de Vest care nu recunoaşte altă identitate în afara celei franceze”.

Yves Pelle, preşedinte al Partidului Breton (de centru-dreapta, susţinător al federalismului european), consideră foarte interesant referendumul din Scoţia. „În Franţa, aşa nici măcar nu poate fi imaginat”, afirmaă Pelle care adaugă faptul că „naţionalismul scoţian este un naţionalism frumos, nu îl respinge pe altul (n.r. – un curent naţionalism din Marea Britanie)”.

Preşedintele Partidului Breton susţine că recunoaşterea diferenţelor „ar putea fi benefică”, iar „reforma teritorială ar trebui să urmărească acest lucru”, a adăugat Pelle, criticând „singularitatea franceză”.

Un salut călduros al referendumului scoţian vine şi din partea naţionaliştilor corsicani din partidul Corsica Libera şi al coaliţiei moderate Femu. Astfel, Pierre Poggioli, reprezentant al Corsica Libera afirmă că referendumul scoţian „marchează sfârşitul naţiunilor majore create prin adăugarea de naţiuni fără stat, aşa cum este cazul Scoţiei sau Corsicii”.

De asemenea, în luna noiembrie, această regiune Catalonia din Spania va organiza un referendum pentru independenţă, consultare populară pe care guvernul de la Madrid o consideră neconstituţională. Liderii Uniunii Europene au anunţat că în cazul în care Catalonia va obţine independenţa, va deveni un stat aflat în afara spaţiului comunitar. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite