Austria vrea o derogare de la sistemul Uniunii Europene de relocare a migranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Austria va cere o derogare de la regula de a accepta mai mulţi solicitanţi de azil în baza sistemului Uniunii Europene de relocare de migranţi între ţările membre, argumentând că Viena şi-a îndeplinit deja sarcina în timpul crizei migraţiei din Europa.

„Credem că o exceptare este necesară pentru Austria, care şi-a îndeplinit deja obligaţiile. Vom discuta aceasta cu Comisia Europeană“, a declarat presei cancelarul austriac, Christian Kern, după o reuniune săptămânală a cabinetului. 

„Vom trimite o scrisoare cât mai repede posibil şi vom începe apoi discuţiile“, a adăugat şeful guvernului austriac.

Comentariile lui Kern, notează Reuters, reprezintă o nouă lovitură dată sistemului de relocare, ce va acoperi doar un segment din numărul de migranţi sosiţi în Uniunea Europeană şi care abia a fost pus în aplicare, din cauza opoziţiei în fruntea căreia s-au aflat ţări est-europene, inclusiv Polonia şi Ungaria.

La scurt timp după anunţul Vienei, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene - Natasha Bertaud -  a declarat că Austria trebuie să-şi onoreze obligaţiile care îi revin în conformitate cu acordul Uniunii Europene privind relocarea refugiaţilor.

Ea a evidenţiat că nicio ţară nu se poate retrage unilateral din acordul semnat în 2015 ce prevede relocarea a 160.000 de refugiaţi aflaţi în Italia şi Grecia către celelalte state membre ale UE. 

„Ei (austriecii) pot alege doar să acţioneze în afara legii, ceea ce, în opinia noastră, ar fi regretabil şi nu va rămâne fără consecinţe“, a explicat Bertaud.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite