Atentate la Bruxelles. Mărturii după exploziile care au zguduit inima Europei: Atacatorul a strigat ceva în arabă. Pe jos zăceau oameni fără cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un bărbat zace rănit pe jos, în timp ce două persoane se îmbrăţişează, uşurate că au scăpat tefere FOTO Daily Mail
Un bărbat zace rănit pe jos, în timp ce două persoane se îmbrăţişează, uşurate că au scăpat tefere FOTO Daily Mail

Pe măsură ce fumul s-a risipit, a devenit tot mai clară scena dezastrului după ce două bombe au explodat în aeroportul Zaventem din Bruxelles: victimele zăceau în bălţi de sânge, înconjurate de plăci căzute din tavan şi cioburi de sticlă. Bilanţul oficial indică 31de morţi şi 270 de răniţi.

„Un bărbat a strigat ceva în arabă, apoi s-a auzit o explozie puternică“, îşi aminteşte Alphonse Lyoura, un agent de securitate de la aeroport, citat de AFP. Mai târziu, o a doua bombă a fost detonată. „Am ajutat cel puţin 6-7 răniţi. Era panică peste tot. Am văzut oameni plini de sânge întinşi pe jos, care nu se mişcau, iar alţii care-şi pierduseră membrele. Un bărbat rămăsese fără ambele picioare, iar un poliţist avea o mână schilodită“.

Belgianul David Crunelle, în vârstă de 36 de ani, se pregătea să plece spre Japonia. „S-au auzit două explozie în terminalul de Plecări, la distanţă de câteva secunde. Apoi totul a fost cufundat în beznă. Apoi, instant, lumea a început să ţipe şi să plângă, în timp ce se îndrepta spre ieşire - călătorii din aeroport şi angajaţii companiilor aeriene - toţi fugeau fără să ştie neaparat încotro“.

Ranit explozie bruxelles

Yassine Amrani, în vârstă de 39 de ani (foto dreapta): „Peste tot zăceau oameni fără cap. O femeie care ţinea în braţe un copil ţipa  «Unde-mi este copilul?!» I-am spus că-l ţine în braţe, dar mi-a răspuns că mai are unul, pe care nu îl găseşte“. Yassine a povestit că prietenul lui a urcat la etajul 3, acolo unde a fost detonată bomba şi de acolo a strigat la el să nu urce pentru că sunt morţi peste tot. „Sângele se scurgea pe scări. Am încercat să ajut pe cine am putut, de-aia sunt plin de sânge“

Zach Mouzoun, care a ajuns din Geneva pe aeroportul Zaventem cu 10 minute înainte de prima explozie, a declarat ca cea de-a doua detonare a fost mai puternică şi a dus la prăbuşirea tavanului şi la spargerea ţevilor. „A fost cumplit. Tavanul s-a prăbuşit, peste tot erau oameni răniţi, sânge şi bagaje. Mergeam printre dărâmături, era ca o scenă de război“. 

FOTO Twitter Daily Mail
FOTO Twitter Daily Mail

   

„Am simţit suflul exploziei în tot corpul. Ne uitam unii la alţii să ne hotărâm în ce direcţie să fugim. Era instinctul ăla care ne îndemna să plecăm de acolo. Apoi am văzut oameni care alergau spre noi plângând“, a declarat o americancă. 

Mă îndreptam spre check-in când două bombe au explodat. Nu mai vedeam nimic, totul se prăbuşea peste noi. Era un haos de nedescris“, a povestit Jef Versele, în vârstă de 40 de ani din Ghent, Belgia. El se afla două etaje mai sus de locul exploziei, dar spune că mulţi oameni din jurul lui au fost răniţi. „Bomba s-a auzit de undeva de jos, iar explozia s-a propagat prin tavan, iar mai multe ferestre s-au spart“. 

Jordy van Overmeir aştepta să-şi ia bagajul după ce a aterizat din Bangkok, când a auzit explozia. „Mi-am luat geanta şi apoi am auzit o bubuitură. Iniţial, am crezut că a căzut un troler. Apoi am văzut poliţişti alergând panicaţi şi spunând că a avut loc o explozie. În parcarea aeroportului am văzut o mulţime de oameni cu răni la nivelul capului, oameni speriaţi care plângeau, sânge peste tot şi geamuri sparte. Era o stare de panică: oamenii alergau, mişunau peste tot poliţişti, ambulanţele soseau la faţa locului. Toţi oamenii erau şocaţi“.   

Citește și: Teroare la Bruxelles

Explozie la metroul din Bruxelles 

Atentate la Bruxelles. Explozie la metrou - prima poza

La o oră după ce terorişti kamikaze se detonau pe Aeroportul Zaventem, o a treia explozie zguduia staţia de metrou Maelbeek, aflată la aproximativ 500 de metri de Parlamentul European. 

„Trenul se pregătea să plece din staţia Maelbeek spre centru, când s-a auzit o explozie puternică din partea din faţă.  Luminile s-au stins şi s-a declanşat panica. Uşile trenului au fost deschise cu forţa ca să putem coborî. Era mult fum, iar ferestrele erau sparte“, a declarat un călător. 

 Un jurnalist de la Associated Press a relatat că a văzut mai mulţi oameni cu răni pe faţă şi cel puţin două persoane au fost luate de la metrou pe targă.

Printre răniţi se află şi Alexandre Brans, în vârstă de 32 de ani. „Metroul plecase din staţia Maelbeek, când s-a auzit o explozie foarte puternică. Era panica peste tot. Erau mulţi oameni în metrou", a povestit el.

De asemenea, Ian McCafferty, care se afla în staţia de metrou Arts Loi, cea spre care se îndrepta trenul, a povestit că deflagratia a fost atât de puternică încât au căzut bucăţi din pereţi.

Imagini după explozia de la metroul din Bruxelles: călătorii au fost evacuaţi prin tunel  

[<a href="//storify.com/Alinavasile/atentate-teroriste-la-bruxelles" target="_blank">View the story "Atentate teroriste la Bruxelles " on Storify</a>]

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri