Articolele defăimătoare îi pot duce la sapă de lemn pe jurnaliştii italieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziariştii italieni sunt nemulţumiţi de un proiect de lege prinvind defăimarea în presă care a trecut de Senat şi urmează sa fie dezbătut in Camera Deputaţilor de la Roma, şi asta în ciuda faptului că această prevedere elimina pedeapsa cu închisoarea pentru asemenea faptă.

Jurnaliştii italieni sunt furioşi pentru că amenizile în cazul în care publică un articol defăimător pleacă de la 10 mii de euro pentru o defăimare simplă şi îajunge la 50 de mii de euro pentru defăimare "intenţionată" şi calomnie.

Presa italiană se plânge că în acest context o amenda atât de mare (o suma pe care nici un redactor şef nu şi-o poate permite) poate duce chiar la cenzură sau autocenzură. O amendă de 50 de mii de euro reprezintă mult mai mult decât salariul pe un an al unui redactor italian. 

Un alt articol al acestui proiect de lege prevede introducerea principiului dreptului la uitare. " Cel ce se consideră defăimat poate cere eliminarea de pe site-urile de internet şi din motoarele de căutare a conţinuturilor defăimătoare, scrie „La Repubblica“.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite