Armata ucraineană publică o interceptare audio de la scufundarea crucişătorului Moskva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Armata ucraineană a publicat o înregistrare audio de pe crucişătorul Moskva, iar un membru al echipajului este auzit cum spune că nava amiral a Rusiei a fost lovită de două ori şi că s-a înclinat într-o parte.

În înregistrarea audio, membrul echipajului spune că nava a fost lovită de două ori şi că este o gaură sub linia de plutire, iar Moskva se înclină într-o parte. El mai spune că echipajul trebuie salvat, potrivit Kyiv Independent.

Înregistrarea ar oferi o confirmare a faptului că nava a fost lovită de două rachete Neptun de Ucraina, în ciuda faptului că Moscova a susţinut că nava s-a scufundat din cauza condiţiilor meteo în timp ce era tractată după ce ar fi explodat muniţiile de la bord.

Moskva, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, s-a scufundat pe 14 aprilie. Ucraina a declarat că a lovit crucişătorul cu două rachete antinavă R-360 Neptun, în timp ce Rusia a susţinut că nava s-a scufundat după un incendiu. Moskva este cea mai mare navă de război rusă scufundată după Al Doilea Război Mondial şi prima navă amiral rusă scufundată după războiul ruso-japonez din 1905.

Alte minciuni ale propagandei lui Putin

Mai multe conturi pro-ruse de pe Telegram şi Twitter au început să distribuie o fotografie cu nava Vsevolod Bobrov, în portul Sevastopol din Crimeea, aflată în stare impecabilă. Administraţia regională din Odesa anunţa joi că vasul a luat foc în apropiere de Insula Şerpilor, ca urmare a acţiunilor armatei ucrainene. Autenticitatea fotografiei şi momentul în care a fost făcută nu pot fi verificate, notează CNN.

Totul a pornit de la o postare pe Telegram de pe contul ”Black Sea Fleet” (Flota Mării Negre).

Fotografia care ar contrazice astfel anunţul făcut de ucraineni pe 12 mai este însoţită de mesajul: ”Nava de suport logistic aparţinând Flotei Mării Negre s-a întors azi acasă, în Sevastopol. Singură, a ajuns cu calm la debarcader”.

"Cei care doresc să caute urmele unei presupuse avarii mitice sunt pofitiţi să arunce o privire”, mai spune postarea.

Şi pe twitter au început să apară mesaje similare. ”Încă un succes al propagandei Ucrainei se dovedeşte a fi un fals. În golful din Sevastopol, localnicii au mutat vasul suport al flotei Mării Negre Vsevolod Bobrov. Anterior, oficialii de la Kiev anunţau că vasul a fost lovit de o rachetă”, scrie un internaut, pe reţeaua socială.

O navă rusească de suport logistic - „Vsevolod Bobrov” - era tractată joi seara din zona Insulei Şerpilor, după ce a fost cuprinsă de flăcări, a anunţat un purtător de cuvânt al Administraţiei militare regionale din Odesa.

„Ca urmare a acţiunilor marinarilor noştri, nava de transport logistic Vsevolod Bobrov, una dintre cele mai noi din flota Rusiei, a luat foc. Se pare că este tractată spre Sevastopol” (în Crimeea), a spus purtătorul de cuvânt Serhii Bratciuk, citat de agenţia de ştiri Ukrinform.

Acesta a indicat însă „informaţia nu este deocamdată bine clarificată”. „Dar faptul că a suferit o „muşcătură de şarpe” în zona Insulei Şerpilor este adevărat”, a precizat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite