Armata finlandeză a tras focuri de avertisment spre un presupus submarin, în apropiere de Helsinki

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statele nordice, atente a submarinele ruseşti
Statele nordice, atente a submarinele ruseşti

Armata finlandeză a tras marţi focuri de avertisment în apele din apropiere de Helsinki, din cauza apariţiei unui presupus submarin, un incident care intervine pe fondul tensiunilor militare cu Rusia, relatează Reuters.

Marina finlandeză a precizat că a observat o ţintă submarină luni şi marţi dimineaţă şi a tras câteva focuri de avertisment, cu proiectile de mărimea unei grenade.

Finlanda, care are o frontieră comună de 1.340 de kilometri cu Rusia, este din ce în ce mai îngrijorată de vecinul său puternic, după un an de zboruri ale aviaţiei ruse în spaţiul european şi exerciţii militare la graniţe.

Ministrul finlandez al Apărării, Carl Haglund, nu a precizat dacă Rusia este implicată în noile incidente. El a declarat pentru presa finlandeză că ţinta ar fi putut fi un submarin şi că probabil a părăsit zona. El a adăugat că Finlanda a folosit rar astfel de focuri de avertisment.

"Suspectăm că a fost o activitate submarină care nu ar trebui să existe. Desigur, este întotdeauna grav dacă apele noastre teritoriale sunt încălcate", a declarat Haglund pentru agenţia finlandeză de presă STT.

"Bombele nu sunt menite să avarieze ţinta, scopul lor este să arate ţintei că a fost observată", a declarat comandantul Olavi Jantunen pentru cotidianul Helsingin Sanomat.

Informaţii privind apariţia unui submarin în largul Stockholmului, la sfârşitul anului trecut, au condus la cea mai mare mobilizare în Suedia după Războiul Rece.

Tensiunile regionale au fost reflectate luna aceasta după o declaraţie comună a Suediei, Norvegiei, Finlandei, Danemarcei şi Islandei, care a citat direct "provocarea" rusă ca motiv pentru sporirea cooperării în materie de apărare.

Moscova a replicat imediat, afirmând că deciziile Finlandei şi Suediei în vederea apropierii de NATO generează îngrijorări.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite