Angela Merkel, la un pas de realizarea „marii coaliţii”: CDU şi SPD acceptă negocieri decisive

0
0

Partidul conservator condus de Angela Merkel şi învinsul în alegerile pentru Cancelaria Germaniei, partidul de centru-dreapta Social Democrat, au căzut de acord joi să lanseze negocierile premergătoare formării unei „mari coaliţii” de guvernare, după ce Verzii au respins orice încercare a Creştin Democraţilor.

O astfel de alianţă între partidele de centru-dreapta şi de centru-stânga, care ar putea conduce cea mai mare economie din Europa, ar putea obţine o majoritate parlamentară suficient de mare încât să decidă politicile ţării indiferent de poziţia celorlalte două partide din opoziţie, Verzii şi extrema stângă Die Linke.

Acordul a fost adoptat în cea de-a treia rundă a „discuţiilor exploratorii” dintre liderii Partidului Creştin Democrat (CDU) conduşi de Angela Merkel şi cei ai Partidului Social Democrat (SPD), după ce Partidul Verde, un alt potenţial partener al conservatorilor cancelarului german, a respins posibilitatea formării unui guvern de coaliţie.

Liderii creştin-democraţi şi social-democraţi „au ajuns la concluzia că pot recomanda instanţelor din partidele lor deschiderea de negocieri pentru formarea unei coaliţii”, a declarat secretarul general al CDU într-un comunicat de presă, la sfârşitul a trei ore de discuţii cu SPD. Responsabilul CDU şi-au exprimat speranţa ca negocierile să înceapă miercuri, 23 octombrie.

„O mare coaliţie” de acest gen a mai guvernat în Germania în două ocazii: între 1966 şi 1969, apoi între 2005 şi 2009, în primul mandat al cancelarului Angela Merkel.

Conducerea SPD urmează să convoace duminică o convenţie la care vor participa 200 de delegaţi pentru a cere aprobarea în vederea lansării negocierilor, o formalitate, potrivit AFP. La rândul său, CDU va organiza vineri o conferinţă telefonică cu conducerea federală

Acordul Creştin Democraţilor şi al Social Democraţilor a fost anunţat după aproape o lună de la victoria Angelei Merkel în alegerile legislative, asigurându-şi cel de-al treilea mandat de cancelar, dar care nu a obţinut o majoritate suficient de mare pentru a conduce guvernul fără o coaliţie. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite