Angela Merkel ar putea candida pentru al patrulea mandat de cancelar german. Testul la care va fi supusă va fi decisiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angela Merkel ar vrea să mai rămână în funcţia de cancelar german şi pentru al patrulea mandat şi ar putea candida din nou pentru această funcţie în 2017, potrivit unor surse din partidul său, transmite Reuters.

Merkel ocupă fotoliul de cancelar german încă din anul 2005. În luna septembrie, Merkel a declarat că este încă motivată să ocupe funcţia, dar a refuzat să comenteze dacă va candida în 2017, spunând numai că îşi va clarifica intenţiile în timp util.

Un membru de rang înalt din partidul său a spus însă că Merkel nu vede o alternativă realistă pentru funcţia de preşedinte al creştin-democraţilor (CDU), un rol pe care Merkel îl ocupă în prezent şi care ar putea fi ocupat de către candidatul preferat al partidului pentru funcţia de cancelar.

Într-un interviu acordat ziarului Tagesspiegel duminică, Tauber a subliniat opinia lui Merkel că o persoană ar trebui să umple atât rolul de preşedinte al partidului, cât şi cel de cancelar.

"Din câte ştiu eu, nu e nimeni altcineva care se pregăteşte să candideze pentru această funcţie", a declarat Peter Tauber, secretar general al CDU, când a fost întrebat el se aşteaptă ca alţi candidaţi să urmărească ocuparea scaunului de partid.

Ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, un membru al CDU, despre care se zvoneşte că ar fi un posibil succesor al lui Merkel, a declarat la o adunare a liderilor militari de rang înalt, luni, că ea speră să rămână în funcţia ei actuală, după alegeri.

Membrul CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, care este şi premier al statului Saarland, a declarat despre votul pentru scaun de partid că "va fi un singur candidat de sex feminin", adăugând că partidul va alege acel candidat cu o mare majoritate.

Critici legate de politica graniţelor deschise

Cu toate că Merkel este văzută ca fiind unul dintre cei mai de succes cancelari de după unificarea Germaniei, popularitatea sa a scăzut odată cu decizia ei de anul trecut de a permite acceptarea a sute de mii de migranţi în ţară.

După aproape 11 ani în funcţia de cancelar german, candidatura lui Merkel este prinsă într-un moment delicat, după ce o furtună de critici asupra politicii ei a apărării graniţelor deschise şi o autoritate contestată de un electorat agitat au făcut ca ratingurile sale în sondaje să scadă şi au provocat şi o ruptură în partid asupra problemei refugiaţilor. Un sondaj realizat de Infratest şi publicat pe 6 octombrie a arătat însă că 54 la sută dintre germani au fost mulţumiţi de munca lui Merkel, cu 9 puncte mai mult comparativ cu luna septembrie.

Criticii ei cei mai vocali sunt din propria ei parte. Reprezentanţii partidului de guvernare din Bavaria Uniunea Creştin-Socială (CSU) au declarat că vor susţine propriul candidat pentru funcţia de cancelar dacă Merkel continuă să refuze stabilirea unei cote de refugiaţi de 200.000 pe an. Aceasta ar fi o ruptură istorică între CSU şi fratele mai mare CDU, care au fost întotdeauna de acord asupra unui candidat comun, încă de la al Doilea Război Mondial.

În cazul în care Merkel şi guvernatorul bavarez Horst Seehofer, cel mai mare antagonist al ei pe scena naţională, nu rezolvă problema până la începutul unei conferinţe de partid CSU din Munchen, din data de 4 noiembrie, creşte probabilitatea unei rupturi de durată în partidul lui Merkel. Deşi nu este un motiv automat de descalificare a lui Merkel pentru funcţia de cancelar, un astfel de scenariu ar încuraja criticii partidului lui Merkel.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite