Angela Merkel anunţă că violenţa, considerată drept soluţie, va fi exclusă de la mesele rotunde pe tema viitorului Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a precizat marţi că „mesele rotunde” pe tema viitorului Ucrainei ar trebui să fie mai largi şi mai reprezentative, subliniind şi dând asigurări că violenţa va fi exclusă, informează AFP.

Liderul de la Berlin a afirmat că referendumul de independenţă organizat în două regiuni din estul Ucrainei  este unul ilegal, întărindu-şi poziţia în această chestiune ."Prin urmare, nu mă interesează rezultatul său. Aştept alegerile" de la 25 mai, a subliniat Angela Merkel, în cadrul unei conferinţe de presă în capitala Germaniei

De asemenea, referitor la situaţia generală a crizei ucrainene, cancelarul german a susţinut faptul că:

„Cred că mesele rotunde oferă o ocazie bună” pentru găsirea unei soluţii la situaţia explozivă din Ucraina, ameninţată cu divizarea, a declarat Merkel. Însă „vor fi bineveniţi cei care pot să arate în mod credibil că nu vor să îşi atingă obiectivele prin forţă”, a precizat liderul german. „Violenţa ca soluţie la probleme nu îşi va avea locul”, a adăugat Merkel.

Discuţii în jurul unei mese rotunde vor avea loc miercuri, începând de la ora 13.30 (16.30, ora României), cu participarea premierului ucrainean Arseni Iaţeniuk, a trei foşti preşedinţi ai Ucrainei, a actualilor candidaţi la alegerile prezidenţiale de la 25 mai, dar şi a unor deputaţi şi oficiali regionali.

În cursul zilei de marţi, Polonia a avertizat în privinţa „prăbuşirii” Ucrainei în cazul în care alegerile prezidenţiale de la 25 mai nu se vor desfăşura în mod normal.

„Astăzi, vreau să mobilizez toată Uniunea Europeană şi NATO cu privire la riscul sau ameninţarea prăbuşirii statului ucrainean, sau cel puţin a unei divizări foarte dureroase (...) În următoarele zile sau în următoarele luni, soarta Ucrainei va fi tranşată” , a declarat premierul Poloniei, Donald Tusk, citat de AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite