Moscova şi Kievul, avertizate de Franţa şi Germania înaintea alegerilor prezidenţiale din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Franţei şi ai Germaniei au ameninţat că vor aplica Rusiei sancţiuni suplimentare , în cazul în care alegerile prezidenţiale ale Ucrainei eşuează. Pe de altă parte, şi Kievul a primit avertismente din partea preşedintelui francez şi a cancelarului german, care au cerut autorităţilor ucrainene încetarea „acţiunilor ofensive” asupra insurgenţilor proruşi înaintea scrutinului programat pe 25 mai.

Preşedintele francez, François Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel, au ameninţat Rusia cu „consecinţe” în cazul în care nu se organizează alegerile prezidenţiale anticipate prevăzute în Ucraina pe 25 mai, într-o declaraţie comună publicată sâmbătă în Germania, relatează AFP.

„Un eşec al organizării alegerilor prezidenţiale internaţional recunoscute va destabiliza şi mai mult ţara. Franţa şi Germania apreciază că, în acest caz, este necesar să fie trase consecinţele potrivite, aşa cum sunt ele avute în vedere de către Consiliul European de la 6 martie”, se arată în acest text difuzat la Stralsund (nordul Germaniei), la finalul unei reuniuni informale a celor doi lideri.

Totodată, cei doi lideri au solicitat Moscovei să reducă „vizibil” personalul militar mobilizat la graniţa cu Ucraina. Potrivit BBC, estimările NATO indică aproximativ 40.000 de soldaţi ruşi stabiliţi în apropierea frontierei de vest a Federaţiei Ruse, deşi Moscova a anunţat că aceştia au fost retraşi.

Merkel şi Hollande au cerut Kievului să nu demareze „acţiuni ofensive” asupra rebelilor proruşi din estul Ucrainei înainte de desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, prevăzute la 25 mai.

„Forţele de securitate ucrainene ar trebui să se abţină de la efectuarea unor acţiuni ofensive înainte de alegeri; utilizarea legitimă a forţei pentru a proteja persoane şi infrastructuri trebuie să fie proporţionată”, au notat cei doi lideri europeni în acest text difuzat la Stralsund, la finalul unei reuniuni informale.


Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Francois Hollande, la întâlnirea informală de la  Stralsund (Germania), din data de 10 mai FOTO Reuters

Angela Merkel Francois Hollande FOTO Reuters

Citeşte şi:

Estul Ucrainei, marcat de violenţe şi după vizita lui Putin

Violenţele persistă în sudul Ucrainei chiar şi după plecarea preşedintelui rus Vladimir Putin, care a vizitat pentru prima dată Crimeea de la anexarea regiunii la Federaţia Rusă, la finalul lunii martie.

Separatiştii din Doneţk, Lugansk şi Slaviansk se pregătesc de referendum

Insurgenţii proruşi din estul Ucrainei continuau, vineri, pregătirile pentru organizarea referendumului proindependenţă, programat duminică, deşi Moscova a pledat pentru amânarea plebiscitului, informează AFP.

FOTO Paradă de Ziua Victoriei în Slaviansk. Se strigă „Referendum!“, iar localnicii dansează pe melodii ruseşti de război

O zi aglomerată în orăşelul din estul Ucrainei, devenit peste noapte simbolul rezistenţei armate separatiste. În ciuda avertismentelor cu privire la un atact terorist, a ezitării noilor autorităţi ce controlează regiunea, ziua de 9 mai a fost sărbătorită cu fast în Slaviansk.

VIDEO Dezbatere: Încearcă Putin să adoarmă vigilenţa Occidentului pentru a da lovitura de graţie Ucrainei?

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a schimbat tonul în criza din Ucraina, lansând apeluri la dialog şi cerând amânarea referendumului proindependenţă, dar acest lucru nu înseamnă renunţarea la obiective, comentează presa rusă.

VIDEO Din cel mai fierbinte avanpost separatist: „Aşteptăm întăriri din Slaviansk şi vom ataca din nou“

O haltă de tren ca oricare alta la prima vedere. De la distanţă, un şir de câteva vagoane, fără locomotivă, stau proptite în mijlocul peisajului rural. Barierele sunt lăsate şi nu vezi ţipenie de om în jur. Însă, fiecare pas pe care îl faci îţi este atent urmărit, de la distanţă, prin luneta puştii.

Calul troian al lui Putin, succes garantat. Rusia forţează autorităţile ucrainene să recunoască estul separatist

Vladimir Putin a recomandat ieri amânarea referendumului organizat de separatişti pentru ruperea Ucrainei, a anunţat că sprijină alegerile prezidenţiale de la 25 - cu anumite condiţii - şi a cerut reîntoarcerea la masa negocierilor. Fără a întârzia, Kievul a anunţat astăzi că este „sătul de război” şi că este dispus să stea la aceeaşi masă cu separatiştii pro-ruşi pentru a discuta despre federalizarea Ucrainei.

Umbrele războaielor cecene în Ucraina

De la persecutarea tătarilor din Crimeea şi până la armamentul adus din Cecenia şi mobilizarea militarilor ruşi cu experienţă în războaiele cecene, strategia ruşilor faţă de estul Ucrainei aminteşte de unul dintre cele mai crude conflicte din istorie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite