Angela Merkel acceptă noi discuţii privind aderarea Turciei la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel este aşteptată în Turcia pentru o vizită oficială pentru două zile, duminică şi luni
Angela Merkel este aşteptată în Turcia pentru o vizită oficială pentru două zile, duminică şi luni

Cancelarul german Angela Merkel s-a arătat sceptică cu privire la aderarea Turciei la Uniunea Europeană, însă a declarat că este deshisă renegocierilor cu oficialii de la Ankara pentru a da un nou impuls discuţiilor internaţionale, se arată într-o înregistrare publicată sâmbătă pe site-ul său, cu o zi înainte de vizita în Turcia.

Merkel are programată o vizită de două zile la Ankara, începând de duminică, unde intenţionează să pună în discuţie posibilitatea aderării Turciei la Uniunea Europeană, propunerea venind ca răspuns la comentariile preşedintelui francez Francois Hollande. Socialistul aflat la conducerea Franţei a declarat că este pregătit să deblocheze discuţiile cu Turcia, invitând la o nouă rundă de negocieri, relatează Reuters.

Negocierile au stagnat în ultima perioadă, însă sunt deschisă să începem un nou capitol al discuţiilor pentru a progresa”, a susţinut Merkel.

Negocierile de aderare ale Turciei la organismul Uniunii Europene au debutat în 2005, însă au fost blocate din cauza unor dispute între oficialii de la Ankara şi Cipru, actual membru UE. Turcia refuză să extindă acordurile de liberă circulaţie pentru Cipru, ceea ce a dus la suspendarea capitolelor de negociere.

Cred că mai avem mult de parcurs pe drumul negocierilor. Deşi sunt sceptică, am aprobat continurea negocierilor de aderare. Ne angajăm la discuţii fără să avem vreun rezultat stabilit deja”, a adăugat Merkel.

Turcia a reuşit să completeze doar un singur capitol din totalul celor 35 pe care trebuie să le îndeplinească fiecare candidat pentru a se alătura UE.

Din cele 35 de capitole, 13 sunt blocate, iar Comisia Europeană a declarat că Turcia nu îndeplineşte încă standardele UE privind drepturile omului şi libertatea de exprimare.

Merkel s-a arătat favorabilă încheierii unui „parteneriat privilegiat” între Turcia şi UE, mai degrabă decât să obţină calitatea de membru cu drepturi depline.

Oficialii de la Ankara s-au declarat nemulţumiţi de lipsa sprijinului membrilor UE în ce priveşte aderarea la uniunea economică şi politică. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri