Anchetă în Ucraina: Patru angajaţi ai unui birou public de medicină legală, acuzaţi că prelevau ilegal organe de la cadavre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anunţat vineri cã a deschis o anchetã împotriva a patru angajaţi ai unui birou public de medicinã legalã, acuzaţi cã prelevau ilegal organe de la cadavre, relateazã AFP.

Un grup de medici legişti ai unui birou regional din Cernighiv (nord) obţineau autorizaţie de la apropiaţii decedaţilor pentru a preleva "unul sau douã fragmente" din corp, afirmând cã acestea urmau sã serveascã unor "scopuri ştiinţifice şi pentru a ajuta copii bolnavi" însã prelevau apoi "pânã la 30 de fragmente", a declarat SBU într-un comunicat.

"Este vorba mai ales de piele, oase, cartilaje şi tendoane", a precizat pentru AFP purtãtoarea de cuvânt al SBU, Marina Ostapenko.

"Câteva corpuri au rãmas aproape fãrã oase, aveau doar piele şi muºchi", a adãugat purtãtoarea de cuvânt.

Cel puţin şapte familii ucrainene dintre apropiaţii decedaţilor care au fost supuşi acestor prelevãri ilegale au depus plângere împotriva medicilor legişti care riscã şapte ani de închisoare dacã sunt gãsiţi vinovaţi de cãtre justiţia ucraineanã, conform aceleiaşi surse.

Din 2011, aceşti medici au prelevat organe de la 159 de corpuri înainte de a le vinde în mod legal companiei de stat Bioimplant, care fabricã implanturi, conform SBU.

Bioimplant coopera cu fabricantul german Tutogen, filialã a conglomeratului american RTI Biologics, care cumpãra ţesuturi umane de la morgile ucrainene.

În septembrie, RTI Biologics a anunţat cã suspendã cooperarea cu Ucraina unde mai multe anchete au fost deschise în ultimii ani cu privire la prelevarea ilegalã de fragmente umane.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite